Connect with us

Икономика

Санкционираните фирми по закона „Магнитски“ само с 28 млн. лв авоари в български банки

Публикувана

на

БНБ и търговските банки са действали превантивно, след като на 2 юни САЩ наложиха санкции на Делян Пеевски, Васил Божков, Илко Желязков и свързани с тях фирми по закона „Магнитски“. Мерки от финансовите институции са били взети преди изготвянето на списъците с решение на Министерския съвет. Засега се знае всички банки в България са блокирали сметки, карти, налагали са запори и са закривали сметки на санкционираните физически и юридически лица.

От данните изнесени от управителя на БНБ Димитър Радев в анкетната комисия „Магнитски“ стана ясно, че санкционираните от САЩ са имали кредити от български банки в размер на 11 млн. лв. , а около 28 млн. лв. са били средствата, които те са държали на депозит. Радев подчерта, че към днешна дата няма сериозен риск за финансовата система вследствие на наложените санкции.

Неспазването на санкциите, наложени от САЩ, е можело да има тежки последствия за българските банки, обясни гуверньорът. Той даде конкретен пример с латвийската банка ABLV, която преди време е била включена в санкционния списък на Вашингтон, тъй като не е спазвала американски санкции, свързани със Северна Корея. След това в рамките на 10 дни банката е била обявена в несъстоятелност.

„Това бе основната причина да се приемат тези превантивни мерки“, посочи управителят на БНБ.

Позовавайки се на примера от Латвия, Радев посочи, че банките не са разполагали с време да изчакат разплитането на казуса „Магнитски“ в неговите политически, юридически и морални сфери. Той уточни пред депутатите, че ако българските банки не са приложили санкциите, наложени от САЩ, те също са могли да попаднат в санкционен списък. След като служебното правителство публикува своите списъци по „Магнитски“, БНБ е изпратила писмо до търговските банки, в което е препоръчала те да следят развитието, тъй като това развитие е можело да доведе до допълнителни рискове и ако е необходимо да актуализират своите вътрешни правила и процедури.

В случая БНБ е разрешила на търговските банки да прилагат процедурата по Закона за мерките срещу пране на пари – да информират ДАНС, когато имат информация за транзакции от санкционирани лица. ДАНС може да блокира тези транзакции за срок до 5 дни, а ако се налага да бъдат блокирани за по-дълго следва да се мине през прокуратурата и съда. Препоръката на БНБ към банките е била да не спират транзакции без знанието на ДАНС и съответно без решение на съда.

Цонев: Българският списък „Магнитски“ нарушава много права

„Българският списък нарушава много права. Транзакциите от България към България не могат да бъдат спрени. Има фирми и хора, попаднали в този български „черен“ списък, които не могат да си платят сметките и към НАП дори. Всичко това е нарушение на техните права“. Това заяви зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев по време на заседанието на комисията „Магнитски” в парламента. На него бяха изслушани гуверньорът на БНБ Димитър Радев и правосъдният министър Янаки Стоилов.

„Имам няколко въпроса относно питането на ЕК към българското правителство за съставянето на българския списък „Магнитски“. Там ясно е казано, че тези списъци са незаконни и комисията изявява становище, че едностранното налагане на вътрешни санкции ще наруши редица разпоредби на ЕС и ще наруши законите на ЕС“, категоричен бе Цонев.

„БНБ и търговските банки бяха добре подготвени за тези мерки. Всички банки спазват тези санкции, защото последиците, ако това не се прави, са много сериозни. Мога да дам пример с една банка от Латвия, която не спазваше санкциите по отношение на Северна Корея, и само в рамките на 10 дни беше обявена в несъстоятелност. Това е причината да се изготви списък с разпоредби, които всички банки спазват.“, каза в началото на заседанието на комисията гуверньорът на БНБ Димитър Радев.

„Реалният проблем е, че всяка една от българските банки, която не спазва санкциите, може да бъде включена в обхвата на „Магнитски“ и припозната в санкционния списък. Това е причината да предприемем тези превантивни мерки. Всяко едно забавяне може да струва скъпо“, добави той.

„На 8 юли тази година Европейският съюз прие „Закон Магнитски на ЕС“ за спазване на човешките права. За мен трябва да има дискусия за общоевропейски регламент, който да въведе норми за чужди санкции на територията на ЕС свързани с борбата срещу прането на пари и тероризъм“, каза от своя страна министърът на правосъдието Янаки Стоилов.

„В момента в България не се прилага международно право по тази тема. Това е причината Министерски съвет да вземе решението за съставянето на българските списъци „Магнитски“. Причината е да се предпазят държавни фирми да работят с тези „токсични“ и „заразни“ физически лица и фирми“, каза още Стоилов.

vlastta.bg

 

Facebook Comments Box
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

септември 2021
ПВСЧПСН
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Advertisement