Connect with us

България

Коалиционен съвет ще обсъжда казуса БНБ

Публикувана

на

Лидерите от управляващата коалиция се събират на заседание днес. Водеща тема на разговора ще бъде предстоящият избор на гуверньор на Българска народна банка. Кандидатите за БНБ са двама – председателят на ПГ на „Продължаваме промяната” Андрей Гюров и председателят на бюджетната комисия Любомир Каримански от „Има такъв народ”. В петък стана ясно, че Каримански е бил заплашен чрез съобщение на телефона си с текст: „Откажи се или проблемите ти ще започнат веднага”. Премиерът Кирил Петков коментира, че случилото се е недопустимо, а твърдението заплаха да идва от другия кандидат, определи като абсурдно. Той съобщи, че МВР е започнало работа по казуса.

В събота Корнелия Нинова съобщи, че НС на БСП ще призове коалиционните партньори да оттеглят двете кандидатури за гуверньор на БНБ. „Управителят на Централната банка не бива да е човек, излъчен от партиите в парламента, нито да е депутат. Ще продължим да настояваме за единно предложение на коалицията – банкер със сериозен международен опит“, каза Нинова и отрече трето име да е обсъждано.

В петък в парламента съпредседателят на „Демократична България” Христо Иванов каза, че най-доброто решение е двете кандидатури за БНБ да бъдат оттеглени.  Според председателя на Народното събрание Никола Минчев коалицията не е застрашена от разпадане и изборът на гуверньор няма да доведе до нейния край. Ива Митева от ИТН бе категорична, че Любомир Каримански няма да се откаже от кандидатурата за поста и съобщи, че премиерът Кирил Петков е предложил на Каримански пост, далеч от България. По искане на БСП ще бъде повдигната темата за актуализация на държавния бюджет за 2022 г.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни