Connect with us

Икономика

БНБ отрече да е докладвала, че страната не е готова за еврото

Публикувана

на

БНБ опроверга твърденията на депутати от „Възраждане“ и БСП, че е изготвила доклад, според който страната ни не е готова за присъединяване към еврозоната през 2024 г. Вчера в парламента въпросният документ дори беше разпространен сред журналистите.

От централната банка са изпратили позиция на БНР след запитване от националното радио за автентичността и характера на текстовете, цитирани пот полиниците. В позицията си БНБ потвърждава фокуса си върху подготовката за въвеждането на еврото именно с целева дата 1 януари 2024 година. И категорично отричат да са изготвяли анализ на ефектите от въвеждането на еврото, който да е одобрен от Управителния съвет на банката и да е официално внесен в Народното събрание.

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов цитираше текстове, от които – според неговото тълкувание, може да се направи изводът, че страната ни не е готова за въвеждане на единната европейска валута през 2024 г. Освен него, също и соцдепутатът Румен Гечев се позова на подобни текстове, но подчерта, че става дума за „проектодоклад“.

Въпросният документ съществува и според БНР още на първата му страница е изписано, че това е „работен вариант към 25.10.2022“, който е разработен от експертна група, без да е одобряван от ръководството на централната банка, както и че в него не са отразени позиции на Министерството на финансите и други участници в работната група.

„Не съществува такъв „доклад на БНБ“, категорични са от централната банка. И обясняват, че обсъжданите в публичното пространство текстове са работни версии, изготвени от експерти на БНБ като част от дейността на работна група „Макроикономически анализи и публични финанси“ към Координационния съвет за подготовка на Република България за членство в еврозоната“.

Миналата седмица от трибуната на Народното събрание гуверньорът Димитър Радев изтъкна ползите за страната ни от присъединяването към еврозоната и предупреди, че ако не успеем да влезем в целевите срокове, следващият прозорец за нас ще бъде чак след десет години.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Advertisement

Facebook

Календар

ноември 2022
ПВСЧПСН
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Advertisement