Connect with us

България

ДБ подкрепи Андрей Гюров за шеф на БНБ, игри с кворума

Публикувана

на

Председателят на 47 Народно събрание Никола Минчев обяви промяна в едногодишната практика за по-висока бариера на кворума при гласуванията в пленарна зала.

„За да бъде едно решение прието, трябва да са гласували повече от половината от последно регистрираните или съобразно последната проверка на кворума“, обяви председателят на парламента Никола Минчев.

Заседанията се откриват при наличие на не по-малко от 121 регистрирани депутати. При новото тълкувание на председателя – гласуванията на закони или решения ще се зачитат, ако във вота участват половината от този брой депутати, а не половината от всички 240 народни представители.

Досега текстът в правилника допускаше различни възгледи – подходът на ГЕРБ в 44 Народно събрание беше същият като този, който Минчев обяви във вторник. Това позволяваше на парламента да взема решения с по-малко от 121 души в пленарната зала.

Трите нови парламента през 2021 г. обаче опитаха да променят тази практика и да заложат задължителен минимум от поне 121 участници в гласуванията, за да бъдат те зачетени като валидни.

През миналата година това предизвика спорове, когато се разискваха проектите за промени в Закона на НСО. Макар в залата да бяха налични повече от 125 души, дадоха вот по-малко от 121. Парламентът изпадна в патова ситуация, в която в продължение на 40 минути се обсъждаше дали предложенията са приети, или не.

Пояснението на Никола Минчев ще повлияе на споровете около гласуването за управител на БНБ след седмица.

„Продължаваме промяната“ издигна Андрей Гюров, който засега се ползва с изрична подкрепа от „Демократична България“ – БСП все още не са дали сигнал за предпочитанията си.

Управляващата коалиция няма единна кандидатура – „Има такъв народ“ номинира Любомир Каримански. Това ги лишава от възможността да съберат сами нужната подкрепа при пълен кворум.

Позициите на ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“ ще се окажат определящи при вота – включително с това дали ще опитат да повлияят върху кворума.

Ако голяма част от депутатите не се регистрират в началото на заседанието, но гласуват, прагът за избора на Гюров или Каримански ще падне. За да започне заседание на парламента са нужни 121 души, като в такава ситуация за избора ще са нужни 61 положителни гласа.

Става по-лесно и да се саботират подобни избори или бъдещи законопроекти – депутатите могат да се регистрират, но да не гласуват.

Никола Минчев обясни причината за новите правила с това, че са се появили проблеми с практиката за по-високия кворум. Връщането към стария модел на ГЕРБ беше оправдано и с това, че „не е нормативно закрепено и не се изисква задължително“ решенията да се валидират при поне 121 гласували.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Advertisement

Facebook

Календар

ноември 2022
ПВСЧПСН
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Advertisement