Connect with us

Водещи новини

Димитър Костов искал да подаде оставка още след парафирането на сделката за Общинска банка

Публикувана

на

Оставката на подуправителя на БНБ, отговарящ за банковия надзор, Димитър Костов, дойде изневиделица за широката публика.

 

В професионалните среди обаче се говори, че той я обмисля от доста време. Официалните мотиви за тази оставка бяха публикувани на 1 март на сайта на БНБ. Интeнзивнaта paбoтa в yпpaвлeниe „Бaнков нaдзop“ пpeз пocлeднитe няколко гoдини и ocъщecтвявaнeтo нa ocнoвнaтa чacт oт плaниpaнитe peфopми ми дaдoxa ocнoвaниe към cpeдaтa нa мaндaтa ми пpeз 2018 г. дa пoмoля зa нeгoвoтo пpeдcpoчнo пpeкpaтявaнe. Пo мoлбa нa yпpaвитeля зaбaвиx изпълнeниeтo нa мoeтo нaмepeниe пopaди нoвoвъзникнaлите ангaжимeнти пpeд yпpaвлeниe „Бaнкoв нaдзop“ cлeд зaявeнитe пpeз юни и юли м.г. плaнoвe зa пpиcъeдинявaнe към Eдинния нaдзopeн мexaнизъм (EHM).

 

Moмeнтът e пoдxoдящ и oт глeднa тoчкa нa xopизoнтa зa eфeктивнoтo пpиcъeдинявaнe към EHM, къдeтo пpeглeдът нa aктивитe и cтpecтecтът нa EЦБ щe бъдaт caмo нaчaлнитe eтaпи oт eдин пo-кoмплeксен пpoцec. Според финансовите среди истината е съвсем различна и доста нелицеприятна, твърди Money.bg. Банкери коментират, че непосредствено след встъпването в длъжност – през юли 2015-а, на сегашния управител на БНБ Димитър Радев и на Димитър Костов ръководството на БНБ е било периодично подлагано на политически, институционален и всякакъв друг натиск по всевъзможни въпроси. По разбираеми причини след случая КТБ особено силен този натиск е бил оказан върху подуправителя, отговарящ за управление „Банков надзор“. В началото на 2018 г. БНБ разреши на лихтенщайнската фирма „Новито Опортюнитис“ да закупи 67% от „Общинска банка“. Така бе нарушена традицията БНБ да не допуска директно в банките у нас инвеститори, които не са банки или поне известни на международните пазари финансови институции.

 

Купувачът е взаимен фонд от Лихтенщайн, учреден специално за покупката на акциите в Общинска банка. При това сделката стана с ресурс, който фондът привлече от българската компания „Инса Ойл“. Одобряването на подобна сделка въобще не бе в стила на БНБ и още тогава във финансовите среди се говореше, че разрешението за нея е дадено след сериозен натиск. Натиск, заради който още в началото на 2018-а Димитър Костов е обмислял подаването на оставката си.

Според закона той ще продължи да изпълнява ангажиментите си на подуправител, но не повече от три месеца, след като парламентът гласува оставката му. В този период управителят Димитър Радев трябва да внесе в Народното събрание своята номинация за заместник на Димитър Костов като подуправител, отговарящ за управление „Банков надзор“ и депутатите да я гласуват. Ако в този тримесечен срок няма нов подуправител, някой от сега действащите ще трябва да се нагърби временно да изпълнява тази длъжност.

До такава ситуация обаче едва ли ще се стигне, защото в банковите среди се говори, че управляващите вече имат своя кандидатура за заместник на Костов и това е сегашният председател на УС на Фонда за гарантиране на влоговете Радослав Миленков, чийто мандат така или иначе изтича тази година.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни