Connect with us

COVID-19

Защо коронавирусът срази Испания: базов доход за всички като постоянна мярка

Публикувана

на

Испания е сред държавите с особено голям брой заразени от коронавирус, което има своето обяснение: неготови за предизвикателството на пандемията се оказаха и здравната й система, и икономиката, пише Виктор Черецкий в „Дойче веле“.

 

Броят на заразените с коронавирус в Испания достигна 118 хиляди, на починалите – близо 11 хиляди. Клиниките и временните полеви болници са препълнени и не са в състояние да приемат всички пациенти – затова се хоспитализират само най-тежките случаи.

 

Здравните заведения не разполагат с достатъчно количество респиратори, лекарства и тестове за коронавирус, нито с необходимите защитни средства за лекарите и медицинските сестри. Тези средства не достигат и на полицаите и военните, да не говорим за населението. Както сочи актуално допитване, 77.5 процента от испанците смятат, че страната им се е оказала неподготвена за пандемията.

 

Разпространението на коронавируса: испански сценарий

Бързото разпространение на коронавируса в Испания според вестник ABC се дължи донякъде на някои грешки на властите. Още през януари и февруари от ЕС и от Световната здравна организация отправиха предупреждения към Испания, че предстои епидемия. Но мерки не бяха взети. Нещо повече – не бяха забранени нито масовите събирания, нито футболните мачове. А се смята, че именно тези събития са благоприятствали бързото разпространение на заразата. Испанските медии посочват и още една причина – почти 20 на сто от жителите на Испания са над 65 години. Извънредното положение в страната бе въведено чак на 16 март, а седмица и половина по-късно мерките бяха допълнително затегнати: спряха работа учрежденията, предприятията и магазините – с изключение на тези за хранителни стоки и аптеките. На хората бе забранено да напускат домовете си освен в случаите на спешна нужда. Въведени бяха жестоки санкции за нарушителите: глоби до 600 хиляди евро, както и лишаване от свобода.

Разпокъсаност и липса на средства

Според професора по политология от Мадридския университет Франсиско Морено причината за мудните действия е в организацията и структурата на испанското здравеопазване. До въвеждането на извънредното положение то бе в прерогативите на 17-те автономни области, т.е. те управляваха самостоятелно здравните си системи и самостоятелно решаваха какво оборудване и какви лекарства да купуват. След 16 март централното правителство в Мадрид пое изцяло нещата в свои ръце. Друг фактор според професор Морено е това, че в Испания не се отделят достатъчно пари за здравеопазване – едва шест процента от БВП, при средно седем на сто за страните от ЕС. Испания изостава от другите държави в общността и по брой на заетите в здравеопазването, и най-вече по брой на медицинските сестри. В класацията на Euro Health Consumer Index по качество на здравеопазването Испания се нарежда на 19-о място в Европа.

Спецификата на испанската икономика

Мануел Гарсия Сера от мадридския Център за икономически изследвания пък посочва, че в цялата страна има един-единствен, при това неголям цех за производство на хирургически маски. Що се отнася до обичайното шивашко производство, което би могло да подпомогне осигуряването на този вид продукция, „то отдавна е изнесено – за по-голяма рентабилност – в страните от третия свят“. Мануел Сера изтъква, че в последните десетилетия в Испания се е залагало най-вече на туризма като особено печеливш отрасъл. Затова в страната има твърде малко възможности за производство на респиратори например. Налага се те да бъдат внасяни от чужбина, както и редица нужни на клиниките препарати.

 

Икономистът посочва и че пандемията ще влоши и без това тежката икономическа ситуация в Испания. Без да се е възстановила от кризата от 2008, миналата година страната се сблъска с нови проблеми: намаляха инвестициите, производството и данъчните приходи, бюджетният дефицит расте, а държавният дълг гони 98 процента от БВП.

Испанското правителство работи за въвеждането на универсален базов доход възможно най-скоро като част от мерки, насочени към противодействие на пандемията от коронавирус. Това бе съобщено от министъра на икономиката Надя Калвино, цитирана от Bloomberg.

Министърът на социалното осигуряване Хосе Луис Ескрива координира проекта и планира да въведе базов доход „възможно най-скоро“, с основен акцент върху подпомагане на семействата, каза Калвино, която също е и заместник министър-председател, в интервю за испанския оператор La Sexta.

Голямата амбиция на правителството е базовият доход да се превърне в инструмент, „който да остане завинаги, да се превърне в структурен инструмент, постоянен инструмент“, каза тя.

Испания е сред страните в Европа с най-голямо въздействие от епидемията, като тя подтикна правителството да въведе извънредно положение, което затвори страната и доведе икономиката до застой.

Правителството обяви редица политики за подпомагане на самостоятелно заетите работници и фирмите, основно малки и средни, но също така заяви, че ще бъдат необходими повече мерки.
vlastta.bg

Facebook Comments
Реклама
Коментирай

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

юни 2020
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Advertisement