Connect with us

България

София връща маските на закрито от 4 август

Публикувана

на

Носенето на предпазни маски за лице отново става задължително във всички закрити пространства в София. Това се посочва в най-новата заповед на РЗИ, с която се въвеждат по-строги мерки срещу разпространението на коронавируса на територията на столицата. Заповедта влиза в сила от четвъртък (4 август) и е с продължителност 30 дни.

„Всички лица, когато се намират в закрити места, които са достъпни за гражданите и/или са предназначени за обществено ползване, в т. ч. лечебни заведения, аптеки, оптики, специализираните институции за предоставяне на социални услуги и такива за социални услуги от резидентен тип за деца и възрастни, административни учреждения и други места, в които се обслужват или имат достъп гражданите, търговски обекти, транспортните средства за обществен превоз (трамваен, тролейбусен, метро влакове, таксиметрови автомобили и маршрутни таксита), железопътни гари, автогари, летище София, метростанции, са длъжни да имат поставена защитна маска за лице за еднократна или многократна употреба“, пише в нея.

Също така се препоръчва на всички работодатели да организират провеждане на противоепидемични мерки в работните помещения, включително редовнo проветряване и дезинфекция; недопускане до работните помещения на лица с прояви на остри респираторни болести (повишена температура, главоболие, хрема, кашлица, затруднено дишане и други); инструктаж на персонала за правилна хигиена на ръцете; създаване на организация, която да осигури физическа дистанция между лицата най-малко от 1,5 м, а при невъзможност – носене на защитна маска за лице; при възможност работа в дистанционна форма (надомна работа/работа от разстояние) и т. н.

В заповедта се казва още, че се ограничават свижданията в лечебни заведения за болнична помощ и в хосписите. Допускат се само свиждания при пациенти с престой над 5 дни – по преценка на лекуващия лекар относно здравословното състояние на пациента и риска от заразяване с COVID-19.

2610 са новите случаи на заразяване с коронавирус в България, отчете Единният информационен портал Coronavirus.bg(link is external). Те са установени с 10 204 теста, което означава, че делът на положителните проби остава над 1/4 – 25,6%. Данните са за последното денонощие, но по традиция статистиката във вторник обхваща и забавените резултати от уикенда.

Наблюдава се ръст на хоспитализираните пациенти с COVID-19 – в понеделник за болнично лечение са настанени нови 275 души и така общият брой заети ковид легла в страната отново достигна четирицифрено число – точно 1000. В интензивно отделение са 59 носители на вируса с усложнена инфекция.

Най-тревожно изглежда броят на регистрираните смъртни случаи в понеделник – 24 души. Това е най-големият брой починали с коронавируса за последните три месеца, откакто на 3 май системата отчете 27 смъртни случая.

Данните сочат, че 23-ма от починалите (95,83%) не са били ваксинирани срещу ковид. Същото важи и за 217 от новоприетите в болница (79,27%), както и за 1684 от новозаразените (64,52%).

През последните 24 часа в Бълагрия са поставени 1594 дози от препаратите против коронавирус, с които общият брой на ваксинираните у нас достигна 4 475 822. От тях завършилите имунизационния процес са по-малко от половината – 2 064 814. Бустер имат 826 013, от които 39 640 са си сложили и втора подсилваща доза.

Министерството на здравеопазването одобри препоръките на Експертния съвет по надзор на имунопрофилактиката относно прилагането на втора бустерна доза иРНК ваксина при всички желаещи лица над 18 г., получили първична имунизация с еднодозовата ваксина „Янсен“. Втората бустерна доза може да се приложи най-малко 4 месеца след първия бустер при лица, имунизирани с ваксината на „Джонсън и Джонсън“.

Втората бустерна доза иРНК ваксина е силно препоръчителна за следните категории лица на и над 18 г. с първична имунизация с ваксината „Янсен“:

– Имунокомпрометирани;

– Трансплантирани пациенти, получаващи имуносупресивна терапия;

– Пациенти на хронична диализа;

– Пациенти с онкохематологични заболявания;

– Потребители и персонал в социални заведения, осигуряващи дългосрочна грижа за възрастни хора;

– Медицински специалисти, ангажирани с лечението на пациенти с COVID-19;

– Възрастни хора над 65 г.

В становището на Експертния съвет се посочва, че в редица държави членки на ЕС (Германия, Полша, Словакия, Малта и др.) вече е осигурена възможността за прилагане на втора бустерна доза иРНК ваксина и при лица с първична имунизация с ваксината на „Янсен“, поради по-ниските нива на ефективност при тази ваксина и необходимостта от подсилване на имунния отговор през определен времеви интервал.

Втора бустерна ваксина срещу COVID-19 може да бъде поставена във ваксинационните пунктове на РЗИ, кабинетите на общопрактикуващите лекари, както и в лечебни заведения за болнична и извънболнична медицинска помощ.

Считано от сряда (3 август), Националният имунизационен регистър – част от Националната здравно-информационна система, ще позволява въвеждането на приложена втора бустерна иРНК ваксина на лицата, получили първична имунизация с ваксината „Янсен“, като гражданите ще получават и сертификат за ваксинацията.

Сертификатът ще бъде идентичен с този за поставена първа бустерна доза, като изключение е единствено изписването на поредния номер на приложената ваксина – при втора бустерна ваксина в сертификата ще бъде посочено 3/3. Този сертификат, също като сертификата за поставена първа бустерна ваксина, ще бъде безсрочен, доколкото действащият европейски регламент не предвижда друго.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

април 2024
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930 
Advertisement

Популярни