Connect with us

България

Новозаразените намаляват – 2181 за денонощието, 76 % не са ваксинирани

Публикувана

на

2181 са новите случаи на коронавирус у нас. 17 процента са положителните проби от направените за денонощието 12 838 теста. Над 76% от новите случаи не са ваксинирани, показват данните на Единния информационен портал.

42-ма са починалите. 215 са новопостъпилите за денонощието в болнични заведения. Хоспитализираните вече са 6238 пациенти. От тях 593-ма са в интензивни отделения.

Оздравели са 2 245 души. 1 629 са поставените дози ваксини. Хората със завършен ваксинационен цикъл у нас вече са 2 012 154 души. С бустерна доза са 633 133 души.

В няколко области влизат по-строги мерки за справяне с COVID-19.

В област Плевен в обектите със зелен сертификат се въвежда 50 процента ограничение за използването. До 18 февруари се спират извънкласните дейности. Непълнолетните не могат да посещават молове без родители. В повече дни – до 21 февруари, е забраната за присъствието им в питейни заведения след 22 часа. Според областния управител Иван Янчев „мерките са умерени“. „Не са нито свръхразхлабени, нито прекомерни. Гледаме да има баланс”, каза той пред БНР.

В област Ловеч от 00.00 ч. днес за две седмици са в сила по-строги противоепидемични мерки заради  оформилата се трайно  през последната седмица средна заболяемост от почти 1500 на 100 хиляди души население.

Заповед  на РЗИ-Ловеч обектите и дейностите на закрито, за които се изисква зелен сертификат, се въвеждат ограничения за използване на не повече от 50 процента от капацитета. Не се допускат посещения на малолетни и непълнолетни лица без придружител – родител или настойник, в заведенията за обществено хранене и в търговските центрове.

През изминалата седмица  нараснаха и заразените с коронавирус, които се лекуват в болниците. По информация на РЗИ, хоспитаризираните вчера бяха 155. За сега в лечебните заведения има достатъчно свободни легла за заболели с Covid.

И в Софийска област влизат в сила нови противоепидемични мерки за две седмици. Въвежда се дистанционно обучение на ротационен принцип, преустановява се посещението в образователни центрове и школи по изкуства, масови обществени мероприятия на закрито и открито, заведенията трябва да работят с 50% капацитет. За тях се въвежда и вечерен час – да работят до 22 часа. Това означава нощните заведения да затворят.

Областният управител на София Иван Иванов съобщи пред БНТ, че за последните 25-30 дни в областта отчитат около 300% нарастване на ковид случаите. Най-силно засегнати са общините Челопеч, Антон, Пирдоп и Златица. Тревожни тенденции обаче има и в Самоков, Ботевград и Етрополе. В средногорието заболеваемостта надхвърля 2500 души на 100 000, допълни Иван Иванов.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни