Connect with us

България

От 1 август в 4 области се въвеждат по-сериозни мерки срещу коронавируса

Публикувана

на

Настъпването на новата вълна на COVID-19 в България си пролича и по данните на Единния информационен портал(link is external) от уикенда. По традиция в понеделник се изнасят данни за много малко новозаразени, тъй като в почивните дни работят сравнително малко лаборатории.

Този път обаче официалните нови случаи са 479. Висок е и процентът положителни проби – 25,17% (направени са общо 1903 теста).

Отново най-много новозаразени има в София – 139, на второ и трето място пък са съответно двата големи морски града – Варна (59) и Бургас (44), следва Пловдив (27) и т.н.

Именно София и Варна са първите две области, които влизат в жълтия Етап 2 от Плана за справяне с пандемията. Това предвижда носене на предпазни маски в градския транспорт, в обекти с обществено предназначение, търговски или други обекти, които предоставят услуги на гражданите, както и по време на различни образователни, спортни, научни и културни дейности и мероприятия, свързани със струпване на хора. В Бургас пък е издадена заповед за носене на маски в градския транспорт. И в трите града обаче предписанията почти не се спазват.

Прави впечатление също, че броят на новоизлекуваните (380) е отново по-нисък от заразените. В момента в страната се съобщава за 21 181 официални активни случая на заразени с коронавирус.

В болнични заведения има 977 души, като 56-има от тях са в интензивни отделения. През изминалото денонощие са починали трима души, като всичките са били неваксинирани.

Заради почивните дни е малък и броят на поставените ваксини – 79.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни