Connect with us

COVID-19

За цената на бизнеса и човешкия живот: или как Влади Горанов „спести“ от 7 до 13 млрд.

Публикувана

на

„Ако някой нарича човешкия живот безценен – му се иска да е безплатен“

Световноизвестният професор по икономика в Sciens Po (Париж) и бивш старши икономист на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) Сергей Гуриев излезе със страхотна колонка във в.”Ведомости”, посветена на цената на човешкия живот в епохата на коронавируса”.

„Ако някой казва, че човешкият живот е безценен, то значи, иска да каже, че е безплатен – за да не плаща за животите, загубени по негова вина”, пише Сергей Гуриев.

Той използва формулата на директора на Центъра „Стийглиц” в Чикагския университет Луиджи Зингалес, който се опита да изчисли икономическите щети от епидемията. Сергей Гуриев се опита да изчисли цената на човешкия живот в САЩ и Руската федерация. За целта той цитира простата сметка на американския учен.

Стойността на живота…

Луиджи Зингалес предположи, че при най—страшния сценарий, какъвто в Европейския съюз вече огласи канцлерката на Германия Ангела Меркел 2/3 от население могат да се разболеят или да имат симптоми. По тази логика той взе за основата 60% – 70% или 200 млн. от над 300 млн. население на Съединените щати.

Съгласно достъпните досега данни, американският икономист предположи, че около 5% или 10 млн. от инфицираните ще имат нужда от изкуствената вентилация на белите дробове. По този начин според него, ако американската здравна система е в добро състояние, ще могат да бъдат спасени поне 8,2 млн. души от 10-те млн. А ако здравната система на САЩ бъде претоварена, то едва 1 млн. души ще могат да бъдат спасени по този начин.

Така, стратегията за строга карантина в Съединените щати, може да спаси 7,2 млн. живота. Луиджи Зингалез използва трудовете на Кийп Уискузи, според който стойността на живота на американски гражданин е около $14,5 млн.

Тъй като повече от предполагаемите загинали най-вероятно ще са възрастни хора, американският учен прилага „дисконта” (намалението) от 37% към тях. По този начин, предполагаемите финансови ползи от карантината могат да стигнат: $14,5 млн. * (1 – 0,37) * 7,2 млн = $66 трлн.

Оценката на Сергей Гуриев на цената на човешкия живот по тези формули е около $2 млн. Докато според руските застрахователни агенции, направили социологически проучвания, самите руснаци го оценяват на 5,8 млн. рубли или около $85 хил. Докато руската държава при злополуки изплаща на близките едва по 1 млн. рубли или около $12 – 13 хил.

Колко струва животът на българина?

Та, за съжаление, ще е справедливо да се признае, че животът на българския гражданин като стойност е по-близък към този на руския гражданин, а не като този на американеца. Но средната работна заплата в Руската федерация е 44 000 рубли (около $550). А в България – 1 253 лв. или $703. По тази логика, средният доход на българския гражданин е поне 27,81% по-висок. Ако вземем предвид $2 млн. „цена” на живота на руския гражданин с по-високия доход на българина, то стойността на неговия живот е $2,556 млн.

Две трети от населението на България от 7.2 млн. е около 5,8 млн. души. 5% от тях са около 29 хил. души. Та ето толкова болни в най-лошия сценарий ще се нуждат от респираторни апарати. Та 18% от тях или 5 520 хил. души могат да бъдат смъртните случай в добрия случай при лошия сценарий за пандемията.  При положение, че медицината на България няма да издържи на напрежението – около 90% или 26,1 хил. Умножените по $2,556 млн. 5 520 „живота“ прави поне $14,1 млрд. или поне 25,4 млрд. лв.

Та според Сергей Гуриев необходимите пари при такива разчети за САЩ трябва да бъдат 66 трлн. долара. Но президентът на САЩ Доналд Тръмп и канцлерът на Германия Ангела Меркел са решили да заделят съответно 10% и 12% от БВП-то. Според Сергей Гуриев санитарният минимум за спасяване на човешките животи и икономиката в едно и също време предполага: поне 10% – 15% от годишното БВП на страните да се заделят за спешни инвестиции в здравеопазването и подпомагането на бизнеса.

Така, Съединените щати заделиха $2 трлн. (10% от БВП-то), а Федералната република – €0,5 трлн (12% от БВП-то).

Къде е България?

Нареклият самозаетите „маргинали“ министър на финансите Владислав Горанов, както и премиерът Бойко Борисов, очевидно не искат да оценят по достойнство живота на българския гражданин, както и стойността на всеки малък и среден бизнес.

Изчислихме, че при страшния сценарий на пандемията за спасяването на над 5 хил. живота ще трябват поне 25 млрд. лв. БВП-то на Република България е примерно $65 млрд. или около 120 млрд. лв. Това означава, че за да се спасят максималният брой човешки животи и фирми в страната ни, пак имаме нужда не по-малко от 10% или 15% от БВП.Това прави между 12 млрд. и 18 млрд. лв., които да се инвестират спешно в здравеопазването, закупуването на маските, респираторните апарати, надбавките към служителите на първа линия и т.н.

Същата сума трябва да включва и подпомагането не само на едрия бизнес на българските топ олигарси, които взимат кредити на безценица от Българската банка за развитие (ББР), ръководена от ексдепутата от ГЕРБ Стоян Мавродиев.

Според Владислав Горанов, за бизнеса на ББР били заделени 700 млн. лв., което щяло да включва „банковите гаранции” за фирмите, нисколихвени кредити и „наливане на ликвидност” в търговските банки. Така, изчислихме, че при предлаганата от икономистите мярка между 10 и 15 на сто България би трябвало да е приготвила поне 12 млрд. лв. А Владислав Горанов ни обещава в най-добрия случай 5 млрд. лв. Къде са останалите 7 млрд. лв? Били те от излишъка на бюджета, били те от Резервния фонд или фондовете на ЕС (там имаме неусвоени по програмите още поне €1,3 млрд или 2,5 млрд. лв.)?

Откровено казано, най-елементарната аритметика сочи, че българското правителство заделя смешни суми, като единственият отговор е, че не иска да спасява нито човешките животи, нито малкия и среден бизнес. Защото, ако пандемията се усложни – сумата ще трябва да е вече минимум 15 на сто от БВП, а по-точно 18 млрд. лв.

Тогава правителството ни е приготвило само една трета от необходимата сума, и то със сума ти въпросителни и условия. Като най-скандалното противоречи на хумаността на мерките по света – Стоян Мавродиев иска фирмите и предприемачите да са с „изрядна кредитна история”, което (с тези темпове на пандемията) като критерий надали някой ще може да покрие…

Автор: Николай Марченко

vlastta.bg

Facebook Comments
Реклама
1 Comment

1 Comment

  1. Валентин Ангелов

    28.03.2020 at 17:59

    Всички в управлението на Страната и тези които разполагат с Националния капитал , Задължително трябва да се избият като псета.Само тогава България и Българите ще бъдат спасени.
    С тези бандити , ненормалници , убийци , България е обречена.

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

май 2020
ПВСЧПСН
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Advertisement