Connect with us

COVID-19

Вероятно две години след началото коронавирусът ще стане сезонен. Ваксините покриват всички щамове

Публикувана

на

Ходът на пандемията е около две години, след което има вероятност да придобие сезонен характер, вирусът да е най-силен в края на есента и началото на зимата, малко преди грипа, и да придобие ендемичен характер. Това каза в ефира на БНТ проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести и член на Националния оперативен щаб.

Професорът допълни, че това означава малки групи от болни хора, но с по-дълга продължителност. Ще се явява в отделни колективи, семейства и групи в следващите години, но няма да има пандемичен характер. Тогава може да се ваксинираме като за грип“, коментира проф. Кантарджиев.

Той бе категоричен, че е важна личната отговорност. „85% от хората спазват мерките, 10% не ги спазват от неразбиране и неглижиране и 5% го правят нарочно и напук, което компрометира в момента“, добави експертът.

Според него циркулацията на вируса ще намалее през лятото заради топлото време.

Професорът каза, че бразилската, южноафриканската и нигерийската мутация на вируса не са в България. Има го само британският щам, в последната седмица в Кюстендил, Сливен и Бургас над 85% от циркулиращите вируси са от британския щам.

Всички мутации се покриват от ваксините, с изключение на една – нигерийската от декември месец, която се изкарва по-леко. „Възможни са и нови мутации. Компаниите са готови, ако има такива, в рамките на месец така да пригодят ваксините, че да отговарят и на последните мутации. Ако стане така, че има нова мутация, която не се покрива от ваксините, ще ни се наложи есента да правим друга ваксина. Производителят застава зад това да са 2 убождания от една и съща ваксина, в момента се водят клинични изпитвания да има възможност да се сменят ваксините“, допълни проф. Кантарджиев.

Той обясни, че се работи по създаването и на една обща ваксина за грип и коронавирус. Преболедувалите коронавируса е достатъчно да бъдат ваксинирани с една доза, каза още медикът. И припомни, че днес се навършва точно една година след първия случай на COVID-19 в България.

„Първите случаи на COVID-19 в България бяха в болниците в Габрово и Плевен. Тогава имахме само 2 работещи лаборатории, нямаше бързи антигенни тестове, нямаше над 150 лаборатории, нямаше маски, защитни облекла. Въпреки това мисля, че всичко беше под контрол. Грешката беше, че се допуснаха много хора, едната част, наричайки се лекари, да създадат едно недоверие в обществото, а от там идва и страхът. Аз винаги си бил честен с хората, не съм скривал нищо, пред съвестта си съм чист, пред моите пациенти и пред българските граждани, пари не съм взимал за промоция за ваксини“, каза проф. Кантарджиев.

Той засегна и темата за отлагането на плановия прием и плановите операции.

„Не е национално решение, а на областните щабове, това сериозно компрометира здравеопазването, осигуряването на помощ на хората, има много хора с натрупани планови операции, но това се прави в интерес на здравето“, подчерта той.

Директорът на РЗИ-София Данчо Пенчев коментира в ефира на Нова телевизия ситуацията със заразата в столицата. Той посочи, че на територията на София положението с леглата за заразени с коронавирус е тревожно. През последните седмици има трайно увеличение на случаите с около 700 до 800 на брой седмично. Засега в болниците все още има свободни легла, заети са 65% от интензивните легла и малко над 55% от леглата за леки и тежки случаи. При нужда могат да се разкрият още легла за заразени с COVID-19. Ситуацията се следи денонощно”, каза още той.

По думите му има готовност и за въвеждане на допълнителни мерки при необходимост.

„От началото на ваксинацията в София са пристигнали 105 хил. ваксини, от които са раздадени 95 хил. Ваксинираните лица са над 85 хил., най-големите обхванати групи са възрастни над 65 г., лекари, учители и участващите във функциониране на основни структурни звена”, каза още Данчо Пенчев.

Facebook Comments Box
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

август 2022
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Advertisement