Connect with us

България

Версия: Поискали оставката на Стефан Янев заради компенсациите за забавените Ф-16

Публикувана

на

Поискали оставката на Стефан Янев, след като той поставил въпроса за компенсации за забавянето на доставката на изтребителите Ф-16.

Такава е връзката, която вижда самият Стефан Янев за своето освобождаване от поста военен министър. В студиото на БТВ той не обясни подробности, но явно това е взаимовръзката, която той миналата седмица открои като намеса на външни за България интереси.

Планираният политически проект на Стефан Янев ще бъде „българофилски“, обяви наскоро отстраненият министър на отбраната в интервю този понеделник.

Пред bTV той заяви, че вече има „много внушения“ за бъдещата му партия в медийното пространство, които той не иска да коментира. „Партия се прави от хора, не от един човек. Когато едни хора търсят политическо представителство, единомислие за решаване на проблеми пред държавата, се събират и правят партия. Ако аз намеря такива хора, бих участвал в такава партия. Да не говорм за „аз“, а за „ние“. Засега това, което съм казал, е „когато му дойде времето“, каза Янев.

Той заяви, че не отказва да бъде избран за лидер на политическия проект, чието име още не е ясно, но в наименованието може да има думата „бъдеще“, заяви Стефан Янев.

„Тези хора от партията трябва да обичат България, да бъдат българофили. Едната разделителна линия в обществото ни е на -фили и –фоби. Нека мислим за запазването на държавността, на ценностната система, да ни има като българи, да запазим традициите, самобитността и културата си“, каза още бившият министър.

Попитан дали БСП не се притесняват от новия му проект, Янев заяви: „Аз не правя екип, който ще прави рейдърски атаки, че ще атакува една партия и ще им взима хората. Да се замислят за вътрешния си дневен ред, там са им проблемите, а не, че някой отвън ги заплашва да им вземе едно или друго“.

„Нека (б.а. – партията) е пробългарска, да се види какъв е дневният ред, националните интереси, от какъв тип защита се нуждае българинът, от какво се нуждае да живее, да добрува, да гледа децата си – образование, здравеопазване“, коментира още Янев. „Живеем във времена на кризи, а най-важната я забравяме – демографската криза е много сериозна. Правим почти нищо като народ и като държава за това. Едно от работещите решения е да се подпомогне икономиката и бизнеса – колкото повече и по-добри работни места има, толкова повече хора ще се върнат от чужбина, за да възпитават и гледат децата си тук“.

Стефан Янев беше отстранен от правителството на Кирил Петков на 1 март, след като влезе в открит конфликт с премиера по казуса с войната в Украйна, отказвайки да нарече случващото се там „война“. Той заплаши, че евентуалното му изваждане от Министерството на отбраната може да доведе до сътресения в конструкцията на правителството, което също беше посочено като мотив от премиера за отстраняването му и за смяната му с Драгомир Заков.

 

По-късно Янев обвини кабинета в „популизъм и лансиране на емоционални тези“ и обяви, че българите „няма да допуснат да бъдат използвани в пропагандни кампании в нечий интерес“. Бившият министър се обърна към Петков с думите: „Не съм твой министър – не съм бил, няма и да бъда“, а в следващите дни обяви създаването на бъдещ свой политически проект.

Самият министър-председател каза пред bTV в неделя, че е бил изненадан от решението на Янев да продължи в политиката с нова формация и това го накарало да мисли дали постовете му във Фейсбук не са били случайни. Петков каза, че е било „грешка“ да включи бившия служебен премиер в кабинета си.

„Не се чувствам като грешката, но се чувствам, че коментираме думите на един човек, който направи внушение, че аз имам готова партия, което не е така. На второ място, направи сериозна грешка по отношение на познаване на институционалното функциониране на държавата. Той не може да ме уволни, аз бях освободен с гласуване в Народното събрание. Нека поработи по речника си. Нещо бърка в цялостното разбиране за това какво точно управлява“, каза Янев, атакувайки премиера.

Относно мотива на Петков да го освободи заради неизползване на думата „война“ за случващото се в Украйна, Янев каза: „Заради една дума да искаш оставката на министър, не е сериозно. Не бих казал, че е имало конфликт, а по-скоро неразбиране в Министерски съвет и на премиера кой е националният интерес и как да бъде защитен“.

Бившият министър каза, че в последните няколко седмици преди оставката е осъзнал, че разбиранията му и тези на Петков не са в хармония.

„Неразбирането е, че в едни такива времена като днешните всеки, емоционално или по друг начин, започва да разбира от военно строителство и стратегия. Тънките линии в самата коалиция по отношение на какво искат, какво могат да подкрепят определени коалиционни партн, водеше до някакво допълнително обяснение. Аз обясних, че България разчита на развитие на батальонна група на базата на български войски, с допълване на дефицитите при възможност и необходимост чрез военни от НАТО. Така е записано и в решението на Министерски съвет“, каза Янев и отрече думите на Корнелия Нинова, че поискал повече войски на НАТО у нас.

Янев нарече военната инвазия на Русия в Украйна „война“. „Няма как когато умират хора, когато има хуманитарна катастрофа, когато се разрушава инфраструктура, да търсим другите начини на изразяване. Това, когато аз го обяснявах с думата „операция“, цитирах Путин и идеята ми беше да намекна на нашите родни военолюбци, че Путин оставя вратичка за дипломацията. Смятам, че българската територия не е пряко застрашена от военни действия, но икономическата и социалната ни система ще бъде подложена на удари, за които трябва да сме готови“, каза бившият министър.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

юли 2022
ПВСЧПСН
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Advertisement