Connect with us

България

Стефан Янев: Сега на дневен ред е хлябът, а не зрелищата

Публикувана

на

Политическите сили, които евентуално ще излъчат редовно правителство, трябва първо да сключат коалиционно споразумение, в което ясно да са разписани правилата, по които ще функционира коалицията, подкрепяща кабинета, както и нейните приоритети.

Това обяви лидерът на „Български възход“ (БВ) Стефан Янев пред президента Румен Радев. Той е последният водач на парламентарна формация, който разговаря с държавния глава в рамките на консултациите, провеждани от Радев през последните седмици за търсене на изход от политическата криза. Публичната среща между двамата продължи изненадващо кратко – по-малко от 15 минути, а тонът беше мирен и спокоен, съвсем различен от предните срещи на Радев, на които той влезе в открити конфликти с редица политически сили – ГЕРБ-СДС, ПП и БСП. Лекотата, с която премина разговорът, несъмнено се дължи на факта, че Янев е бивш служебен премиер, назначен от държавния глава, и двамата се разбират добре. Президентът се поинтересува какъв според Янев е най-подходящият формат на едно редовно правителство – дали да бъде съставено от експерти или да се запълни с партийни представители, за да носи ясна политическа отговорност. Според лидера на БВ обаче на този етап е по-важно политиците да се разберат за принципите и приоритетите на бъдещата управляваща коалиция. Всяка парламентарна формация трябва първо да излъчи контактна група, с която да разговаря с останалите, така че да се подготви коалиционно споразумение, смята Янев. На по-късен етап може да се определи какви да са лицата, които да участват в кабинета. Като пример той посочи, че вместо да работи за съставяне на правителство и за решаване на проблемите на българите, Народното събрание се е захванало с Изборния кодекс. „Дали това е основният приоритет на обществото ни, както и 4-часовият спор за наименованието на закона, дълбоко се съмнявам“, допълни Радев. „Колкото и да е несъвършен този диалог и да не дава ясни решения към момента, все още смятам, че има надежда този диалог да даде резултат“, оптимистично допълни бившият служебен премиер на Радев. Иначе Янев, който в миналото не се безпокоеше да говори, че може да оглави правителство, сега беше крайно предпазлив пред медиите, докато коментираше възможността БВ да получи третия мандат за съставяне на правителство. Сега той заяви, че първо трябва да се изчака какво ще се случи с първия и втория мандат, които по право ще отидат при ГЕРБ-СДС и ПП. Уточни все пак, че ако получи мандата, ще проведе преговори с всички парламентарни формации в низходящ ред – започвайки от ДБ и свършвайки с ГЕРБ-СДС.

Янев приповдигнато обясни на журналистите след срещата с Радев, че в условията на война и криза противоречията трябва да се оставят настрана. „Винаги има време и място да осигурим зрелища. Сега на дневен ред е хлябът“, завърши той.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

февруари 2023
ПВСЧПСН
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728 
Advertisement

Популярни