Connect with us

COVID-19

Великобритания ще наказва с глоба от 5000 лири при напускане на страната без причина

Публикувана

на

Великобритания ще наказва с глоба от 5000 лири нарушаването на забраната за напускане на страната без разумна причина. Рестрикциите влизат в сила от следващата седмица. Забраната предвижда, че никой не може да напуска Англия, за да пътува до дестинация извън Обединеното кралство. Това може да засегне и ваканциите на британците.

Вече стана ясно, че Франция вероятно ще бъде добавена до края на седмицата в „червения списък“ на страните, изискващи хотелска карантина. Здравните служители са все по-обезпокоени от нарастването на случаите с варианта на Южноафриканския щам отвъд Ламанша. Министър дори предположи, че целият континент може да бъде включен в червения списък поради неуспешното прилагане на ваксинаци.
Това може да означава, че необходимостта от карантина след чуждестранни пътувания ще остане на място поне до август.

Тридесет и пет държави са в червения списък, включително цяла Южна Америка, Южна Африка, Обединените арабски емирства и Катар. Португалия беше в списъка, но беше премахната миналата седмица..

– Броят на случаите на COVID-19 в света нараства за пета поредна седмица, като нарастването на смъртните случаи от вируса също предизвиква безпокойство, каза Мария Ван Керхов, ръководител на техническия екип на отдела за спешни болести на СЗО, цитирана от БГНЕС.

„В момента наблюдаваме ръст на разпространението в четири от петте региона на СЗО. Ръстът е за пета поредна седмица по целия свят. През последната седмица той е 8%“, каза тя.

Според нея през последната седмица само в Европа е имало увеличение на инфекциите с 12%, главно поради британския щам B.1.1.7. Новите случаи са нараснали с 49% в региона на Югоизточна Азия, отчасти обусловени от нарастване на инфекциите в Индия. В региона на Източното Средиземноморие растежът е бил 8%, докато в региона на СЗО в западната част на Тихия океан той е бил 29%, главно поради инфекции във Филипините и Папуа Нова Гвинея.

„Като цяло виждаме тенденция към увеличаване на случаите и това ни тревожи“, отбеляза експертът.

Ван Керхов посочи, че ситуацията се усложнява от натиска, който редица страни изпитват във връзка с искането на гражданите за отмяна на ограничителните мерки, неравномерното разпределение и недостиг на ваксини, както и появата на нови щамове на COVID- 19.

– Германия удължава до 18 април ограниченията срещу коронавируса. Гражданите да останат по домовете си пет дни около Великден и да намалят контактите, за да се опитат да спрат третата вълна.

На среща, продължила през цялата нощ, канцлерът Ангела Меркел и регионалните лидери отмениха плана за плавно отваряне на икономиката, договорен по-рано този месец.

Големите семейни събирания ще бъдат забранени за великденските празници, като ще могат да се събират до две домакинства или до петима души.  Правителството ще поиска църквите да проведат службите си онлайн.

vlastta.bg

Facebook Comments
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

април 2021
ПВСЧПСН
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Advertisement