Connect with us

Свят

Великобритания търси български строители

Публикувана

на

Британското правителство включи строителите в списъка на така наречените търсени професии. Това означава, че упражняващите ги чужденци могат да получат трудова виза, дори заплатата им да не достига прага от 26 200 паунда на година. Той беше въведен, за да се гарантира, че в страната ще влизат само висококвалифицирани и добре платени специалисти.

Оказа се обаче, че Обединеното кралство има недостиг на редица други професии, след като притокът на европейски работници рязко спадна заради изискването те също да имат виза след Brexit. Строителството беше един от секторите, в които работеха много българи преди Великобритания да напусне Европейския съюз. Сега в него има с 65% повече свободни работни места.

„Кандидатстващият за работна виза трябва да докаже владеене на английски език на определено ниво. Необходимо е да заплати такса за кандидатстване за виза – стандартните са между 625 и 1400 паунда. За професии от приоритетния списък говорим за намаление до 480 паунда”, обясни Алена Иванова.

На Великобритания ѝ трябват и неквалифицирани работници от чужбина, казва  и един от водещите поддръжници на Брекзит. Затова той предлага нова програма за визи за българи и румънци под 35-годишна възраст.

Джордж Юстис, един от водещите поддръжници на Брекзит и бивш министър в правителството на Борис Джонсън, настоява за промяна в миграционната политика на Великобритания. „Предлагам да започнем двустранни преговори с членките на ЕС, като първо заложим на страни като България, Румъния и балтийските държави“, обяви политикът. „Целта е да създадем реципрочна визова схема за младежка мобилност“, каза той пред „Съндей Обзървър“.

Бившият министър на околната среда предлага младежи до 35-годишна възраст от страни като България и Румъния първоначално да имат възможност да получават двугодишни визи, а в дългосрочен план да се развие „Програма за младежка мобилност“, която да обхване всички страни от ЕС.

Брекзит и „контролът върху границите“

Един от основните аргументи на поддръжниците на Брекзит беше „да си върнем контрола върху границите“ – take back control of our borders. Напускането на Великобритания от ЕС през януари 2020 година сложи край на свободното придвижване на гражданите от ЕС.

Граждани на страни членки на ЕС, включително българи, които са живели на Острова преди декември 2020-а година, могат да канидастват за т.нар. „статут на уседналост“, който им позволява да работят в Обединеното кралство без визи.

Останалите, които имат желание да се трудят на Острова обаче, трябва да кандидатстват за работна виза. Това е свързано с различни трудности – не на последно място и с разходи. Цената на визата може да достигне около 1500 евро.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни