Connect with us

Водещи новини

Ръст на заплатите във Великобритания

Публикувана

на

Ръстът на заплатите във Великобритания се увеличи, като заетостта също скочи през трите месеца до април, повишавайки очакванията, че централната банка на Англия ще повиши лихвените проценти отново, може би няколко пъти, за да ограничи неумолимия инфлационен натиск, коментира „Ройтерс“.

Средна заплата в Обединеното кралство

  • Като начало, средната заплата на пълен работен ден в Обединеното кралство е £38 600.
  • Работите на непълен работен ден в Обединеното кралство са платени средно £13 803.
  • Освен това средната заплата в британската столица Лондон е била приблизително 3380,97 долара след данъци.

Средната почасова заплата за експати в Обединеното кралство е около £14 за работници на пълен работен ден. Работещите на непълен работен ден обикновено печелят около £9,36 на час. Знаейки, че 42% от жените работят на непълен работен ден в Обединеното кралство, докато само 15% от мъжете работят.

Данните от Службата за национална статистика (ONS) показват, че пазарът на труда е по-горещ, отколкото прогнозираха всички икономисти, анкетирани от „Ройтерс“, изпращайки паунда нагоре и предизвиквайки нов спад в цените на британските държавни облигации.

Цифрите допълват признаци, че икономиката не се охлажда, както се надяваше централната банка, тъй като Великобритания се бори с едно от най-високите нива на инфлация сред големите развити икономики.

Годишният ръст на заплатите без бонусите е нараснал до 7,2% през трите месеца до април, съобщава ONS, спрямо 6,8% през трите месеца до март.

Исторически погледнато, извън пандемията, когато статистиката за заплатите беше изкривена от схеми за отпуск, това е най-високото ниво на показателя. Икономисти, анкетирани от „Ройтерс“, прогнозираха средно увеличение от 6,9%.

Заедно с бонусите, ръстът на заплатите скача до 6,5% спрямо предишните 6,1%, но все още изостава от инфлацията на потребителските цени от 8,7% през април, което означава, че британците страдат от намаляващо заплащане в реално изражение.

Заетостта е нараснала с 250 000 през трите месеца до април срещу прогнозата на „Ройтерс“ за увеличение от 162 000.

Финансовите пазари поставиха шанса за увеличение на лихвените проценти с 0,5% на 33%, спрямо шанса от 17% преди данните, и поставиха на 65% вероятността процентите да достигнат 5,75% до края на годината.

Нивото на безработица, което се очакваше да нарасне до 4%, спадна до 3,8% през трите месеца до април от 3,9% през трите месеца до март, показват данните на ONS.

Данните от април са първите, които включват въздействието от 9,7% увеличение на минималната заплата и ще бъдат внимателно анализирани от Банката на Англия (Bank of England), докато се опитва да прецени степента на въздействието от неотдавнашния период на двуцифрена инфлация във Великобритания.

Представители на централната банка вероятно ще отбележат, че основните данни за заетостта и заплатите са над всички прогнози, докато нивото на безработица е под всички прогнози.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни