Connect with us

Водещи новини

В последната минута-пробив в преговорите за Брекзит

Публикувана

на

Британският премиер Тереза Мей най-после постигна нов пробив в преговорите за Brexit – след дискусии вчера с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер тя спечели правно обвързващи уверения от ЕС, пише Reuters. Това се случи само часове преди насроченото за днес ново гласуване в британския парламент да се приеме ли споразумението за Brexit, договорено между Лондон и Брюксел.

Затруднявайки се да осигури ратифицирането на споразумението за Brexit от страна на депутатите в Лондон само дни преди насроченото за 29 март излизане от ЕС, Мей вчера проведе спешна среща с Юнкер в Страсбург, където договориха определени правно обвързващи уверения, свързани със споразумението. Поддръжниците на Brexit от управляващата Консервативна партия във Великобритания обвиниха премиера, че капитулира пред Брюксел, затова не е сигурно дали новите договорености с ЕС ще осигурят достатъчна подкрепа от народните представители за приемането на сделката по Brexit.

„Днес осигурихме правни промени. Сега е времето да се обединим, за да подкрепим това подобрено споразумение за Brexit и да изпълним волята на британския народ“, каза Тереза Мей на съвместна пресконференция с Юнкер. Тя представи три документа – съвместен инструмент, съвместно изявление и едностранна декларация. По думите ѝ тези документи адресират най-спорната част от споразумението за Brexit, договорено през ноември – границата между Северна Ирландия и Република Ирландия.

Първоначално беше договорено след Brexit да не се въвежда граничен контрол между двете Ирландии, въпреки че едната е част от Обединеното кралство, а другата е страна членка на ЕС. Някои британски политици обаче се опасяват, че това би подкопало суверенитета на Кралството, а освен това би го хванало в капана на европейското влияние завинаги.

След две години и половина постоянни преговори с Великобритания относно Brexit Юнкер предупреди, че това е последният шанс за Лондон по темата. „Няма да има трети шанс. Няма да има по-нататъшни интерпретации на интерпретациите; без повече уверения и повторни уверения, ако гласуването утре (вече днес – б.р.) се провали. Това е споразумението, в противен случай Brexit изобщо може да не се случи“, заяви председателят на ЕК.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни