Connect with us

Свят

Най-после има сделка за Брекзит

Публикувана

на

Постигната е търговска сделка между Великобритания и ЕС, съобщават световните агенции.

 

Договорът включва безпрецедентни клаузи за нулеви мита или квоти за всички стоки, а също така механизми за бъдещо уреждане на различни въпроси в множество сфери – от авиацията и транспорта до ядреното сътрудничество и енергетиката.

„Сделката осигурява всички, което беше обещано на британската общественост по време на референдума през 2016 г. и на изборите миналата година. Върнахме контрола върху парите, границите, законите, търговията и морското си пространство“, се казва в изявление на Даунинг стрийт.

 

Смята се, че Великобритания и ЕС са постигнали напредък по разрешаването на най-спорните въпроси, включително правата за риболов и мерките за „равни условия“, насочени към предотвратяване на нелоялна конкуренция.

Sky News гръмна със сензационна новина от „Даунинг стрийт“ за Брекзит

Великобритания прекрати 47-годишното си членството в ЕС на 31 януари 2020 г. след референдума през юни 2016 г., на който малко над 50% гласуваха за прекратяване на евроинтеграцията. Но държавата остана в единния пазар и митническия съюз за 11-месечен преходен период до 31 декември тази година, който временно позволи да продължат свободното движение и безпрепятствените търговски потоци.

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни