Connect with us

Водещи новини

1246 страници е споразумението за Брекзит

Публикувана

на

Детайлите за раздялата на Европейския съюз с Обединеното кралство вече са публично достъпни и всеки може да се запознае с тях  – стига да се зареди с търпение. Европейската комисия публикува проекта за Споразумение за търговия и сътрудничество между ЕС и Обединеното кралствослед Brexit – окончателното излизане на страната от общността.

Пълният текст на документът, който е качен на официалния портал на ЕС, е огромен по обем – заема 1246 страници.

„За всички, които се интересуват от сделката за след Брекзит. Всичките 1246 страници от проекта на Споразумението са публикувани. Приятно четене!“, написа в Туитър говорителят на Комитета на постоянните представители на ЕС Себастиан

Текстът беше готов за публикуване в петък, но решихме да го огласим след Коледа, за да не усложняваме празниците за нашата експертна, медийна и политическа общност“, е споделил източник от Еврокомисията пред ТАСС.

 

На 24 декември Брюксел и Лондон постигнаха компромис по проектоспоразумението за партньорство след Брекзит.  Мишел Барние, главният преговарящ на ЕС за Брекзит, обяви, че споразумението предвижда свободна търговия без квоти и мита, неограничен достъп до територията, морското и въздушното пространство и балансиран достъп до морските ресурси. Той  отбеляза, че страните ще осигурят на своите граждани равен достъп до социалните системи.

Брюксел и Лондон отказаха обаче да координират действия в областта на външната политика, санкционните режими и отбраната.

Обединеното кралство формално напусна ЕС през нощта на 1 февруари 2020 г. Но бе предвиден 11-месечен преходен период, през който всички европейски регулации, включително тези, свързани с търговията на единния пазар, се прилагат и за Обединеното кралство.
Какво следва?

Членовете на комитета – посланиците на 27-те страни от ЕС, ще трябва да се запознаят с проекта и да одобрят текстовете.  След това всички страни членки ще трябва да гласуват единодушно „за“ в Съвета на ЕС и едва тогава споразумението може да бъде официално подписано.

Всичко това трябва да се случи преди 1 януари 2021 г., когато приключва т. нар. преходен период. После ще има още два месеца на „временно прилагане“ на споразумението –  до 28 февруари 2021 г. През тези два месеца Европейският парламент ще трябва да придвижи целия процес на ратифициране на договореното. На финала Съветът на ЕС трябва да вземе оконочателно решение за сключване на споразумението.

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни