Connect with us

България

Няма споразумение между ПП-ДБ и ГЕРБ за управленска програма

Публикувана

на

Не се очертава сближаване между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС след последната криза между формациите. Напротив, всеки твърдо държи на собствените си позиции и никой не дава признаци да е склонен на отстъпки.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова отправи смесени сигнали към ръководството на ПП-ДБ в понеделник, след като изрази готовност за внасяне на общ проект за конституционни промени, но се отнесе скептично към изискванията им за управленската програма.

Пред медиите Атанасова обяви, че са водени два отделни тура от разговори – като в първия, за конституцията, са се включили и ДПС.

Тя коментира, че се търсят „търсим допирни точки, ако внесем общ проект за промяна на конституцията, да има мнозинство, което ще има ангажимент да гласува този проект„.

Не стана ясно какво предлага всяка от групите, но се разбра, че ГЕРБ възнамеряват да търсят и още по-широка подкрепа за евентуалните промени сред останалите групи в 49 НС – „Възраждане“, БСП и ИТН (ГЕРБ, ПП и ДПС имат 168 гласа, достатъчни за приемане на три четения на промени в основния закон).

Атанасова обаче обяви, че втората среща, посветена на общата управленска програма с ПП-ДБ в частта „Правосъдие и вътрешни работи“, е свършила само за 20 минути. От ГЕРБ останали разочаровани от отсъствието на формалните ръководители на партиите и парламентарната група.

В разговорите се включи Лена Бориславова, която – без да бъде спомената поименно от Атанасова – беше определена от нея като „лица, които нямат дори качеството на народни представители и не могат да носят политическа отговорност“ (само до преди месец Бориславова беше член на ПГ на ПП-ДБ, но се отказа от мандата си).

Десислава Атанасова влезе в противоречие с твърденията на премиера акад. Николай Денков, че всяко назначение във втория ешелон на властта се съгласува с ГЕРБ и че това е причината за трудното окомплектоване на министерствата и областните управи.

Тя потвърди само, че е участвала в две срещи с Денков, на които ГЕРБ са поискали да поставят въпроса за „обща координация“, но не постигнали съгласие.

След срещата членът на партийното ръководство на ПП Лена Бориславова обясни пред медиите, че проблемът на десните са „плаващите мнозинства“ между ГЕРБ-СДС, ДПС и „Възраждане“, които се наблюдават в парламента в последно време. Тя даде като пример, че тези формации са приели проекта на антикорупционен закон, предложен от герберите, и са отхвърлили проекта на ПП-ДБ (за предложението на ГЕРБ-СДС гласуваха и десните – бел.а.). Подобно поведение, смята Бориславова, е нарушение на принципите, на които е изградено общото правителство.

„България има нужда от редовно правителство, но то трябва да има зад гърба си стабилно парламентарно мнозинство. В противен случай, то става един параван, зад който ние няма да позволим да се крият плаващи мнозинства с участието на „Възраждане“ и ДПС“, заяви тя. Бориславова отхвърли възможността за сключване на коалиционно споразумение с ГЕРБ-СДС, и настоя, че всичко, което е нужно, е механизъм, който да осигури спазването на ангажиментите, поети при създаването на кабинета. „Тук няма нищо ново, нищо различно от това, което вече бяхме договорили с колегите от ГЕРБ преди три седмици, така че аз се надявам да се върнем към този формат и това, което договорихме тогава“, каза тя. А отказа от коалиционно споразумение обясни с това, че между двете формации няма доверие.

очивка в Гърция на съпредседателя на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков бави началото на лидерските разговори между ПП-ДБ и ГЕРБ по сключването на споразумение, което да изглади противоречията между подкрепящите правителството партии, съобщават от „24 часа“.

Семейството на Петков е на почивка на гръцкия остров Лефкада, стана ясно от публикация във Facebook на съпругата му Линда Петкова. „Гледката тази сутрин“, написа тя към снимка на романтичен пейзаж с море.

Почивката на Петкови обаче няма да е много дълга, защото са заминали за Лефкада заради прогноза за силен вятър, който позволява на Кирил Петков да покара кайт-сърф. Лефкада е едно от любимите места за кайт наблизо. „Кирил Петков започва да кара сърф на 9 г., след това избира кайта, защото с него може да скача високо над вълните. Кирил дава и първите уроци по кайт на третия съосновател на ПП – Даниел Лорер.“ Така описват страстта му към този спорт в сайта на „Продължаваме промяната“ миналата година.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни