Connect with us

Водещи новини

Съкрушителна загуба за Тереза Мей: напускане без сделка или ограничено отсрочване

Публикувана

на

Тереза Мей ще зададе на депутатите въпроса днес дали искат напускане на ЕС без сделка. Ако отхвърлят тази опция, в четвъртък тя ще им предложи да подкрепят идеята за ограничено отсрочване на Брекзит. Полето ѝза маневри зависеше от това колко поражение ще претърпи по време на вота, обясни репортер на Би Би Си, когато започна гласуването.

След вота  снощи Мей каза, че утрешното гласуване ще бъде „свободно“ – на торите няма да се дават инструкции какво да изберат, силно необичайна ситуация за толкова важен избор. Лидерът на лейбъристите Джеръми Корбин пък каза, че възможностите на Мей са изчерпани и може би е време за извънредни избори. Днешното гласуване създава объркване и в ЕС.

„Свършиха ни идеите“ как да се реши ситуацията в следващите 17 дни, каза малко по-рано за обществената телевизия неназован европейски дипломат. По време на дебата главният преговарящ от името на Евросъюза Мишел Барние пък написа, че Великобритания няма да има преходен период след Брекзит, ако Камарата на общините не одобри документа, оформящ развода. „Като слушам дебата в Камарата на общините, изглежда съществува опасната илюзия че Великобритания може да получава полза от преход в отсъствието на споразумение за излизане,“ написа той в „Туитър“. „Нека бъда ясен. Ако няма споразумение за напускане, това означава, че няма преход.“

Британският парламент отхвърли снощи със значително мнозинство сделката за Брекзит, която премиерът Тереза Мей представи за пореден път в парламента. Споразумението бе подкрепено от 242-ма депутати, а го отхвърлиха 391 души. Те не останаха доволни от козметичните ѝ изменения по отношение на „предпазната мрежа“ за границата на Ирландия и Северна Ирландия и така Великобритания остава изправена пред неисгурност две седмици преди Деня Брекзит – 29 март. Резултатът означава, че Обединеното кралство или ще напусне Евросъюза без сделка, или ще се наложи отсрочка и решението ще се вземе в две гласувания утре и в четвъртък. „Това не решава проблемите ни“ и трябва да се определи следващата стъпка – дали напускането да бъде отменено, дали да има втори референдум или различна сделка след отлагане на Брекзит, каза Мей, след като поражението бе обявено. Освен това, ако депутатите поискат отсрочка, ЕС ще иска да знае за какво ще бъде използвана.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни