Connect with us

България

Съдът отмени запори и възбрани на сметките на Арабаджиеви

Публикувана

на

Пловдивският административен съд отмени наложените от НАП възбрани върху имоти на Ветко Арабаджиев и запори върху негови банкови сметки, при това – с окончателно решение.

Причината е, че в случая става дума за свръхобезпечение – данъчните си търсели от фирма на Ветко 606 600 лв. ДДС, а му забранили да се разпорежда с имоти за над 16 116 304 лв. Всъщност фирмата, чиито имоти и сметки са възбранени и запорирани, е «Виктория Груп Корпорейшън» ЕАД, в чиито документи Вълчо Арабаджиев не фигурира, но се знае, че е негова. Седалището й е в пловдивския хотел „Марица“, пише онлайн изданието „Пловдив-прес“.бг.

Още по темата: СЛЕД БЛИЗО 4 МЕСЕЦА: ИНТЕРПОЛ ОФИЦИАЛНО ИЗДИРВА ВЕТКО И МАРИНЕЛА АРАБАДЖИЕВИ

МИНИСТЪР МАРИНОВ: БЪРЗО ИЛИ БАВНО, НО МВР ЩЕ ХВАНЕ АРАБАДЖИЕВИ

След като в края на август м. г. Ветко и Маринела Арабаджиеви бяха обвинени задочно в данъчни престъпления и пране на пари, а синът им Вълчо –задържан, НАП – Пловдив, започва ревизия на фирмата за периода 1 декември 2012-а – 31 август 2018 г. Данъчните посочват, че очакват публични задължения по ЗДДС в размер на 606 600 лв. главница и лихва от 39 398., 1 лева, изчислени към 16 октомври 2018 г. Затова искат налагане на предварителни обезпечителни мерки и на 29 октомври 2018-а публичен изпълнител издава постановлението за налагането на възбраните и запорите, чиято стойност е 16 116 304,98 лв.

Данните на възбранените имоти са заличени в съдебното решение, но е ясно, че сред тях има и хотели на Ветко и Маринела. От „Виктория Груп Корпорейшън“ възразили до НАП, че наложените обезпечения са прекомерни, и предложили други имоти за възбрана – основно магазини. Реакция от страна на данъчните не последвало и така се стигнало до делото в Административния съд в Пловдив.

Със свое решение от 14 януари т. г. съдът отменя постановлението на НАП с мотива, че е налице «свръхобезпечение», което «сериозно възпрепятства дейността на ревизираното лице». Данъчните могат да наложат нови възбрани и запори, но като този път спазят принципа на съразмерност.

В края на декември  Интерпол публикува снимките на Ветко и Маринела Арабаджиеви за издирване.

В края на август 2018 година при спецоперация в хотели в София и в Пловдив на фамилията „Арабаджиеви“ бяха арестувани 10 души. Акцията беше досъдебно производство за организирана престъпна група, създадена за укриване на данъци в големи размери.

vlastta.bg

 

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни