Connect with us

България

Втора спецакция: Прокуратурата удари Захарния комбинат на Арабаджиеви

Публикувана

на

След „Кинтекс“ специализираната прокуратура нахлу и в „Захарен комбинат“ АД – Пловдив.

На 28 март 2019 г. в рамките на образувано досъдебно производство специализиран екип от прокурори, следователи и полицаи, под ръководството на Специализираната прокуратура, извършва процесуално-следствени действия по адреси на търговски дружества – претърсвания и изземвания, разпити на свидетели. От сградите на „Захарен комбинат“ АД – Пловдив са иззети мобилни телефони, компютри, пълномощни и документи, свързани с офшорна собственост.

От 2012 г. тече акция срещу Гриша Ганчев – именно за ДДС със захар, свързани с неговите захарни заводи. В това дело ЗК „Пловдив“ е само контрагент, т.е. – получавал е количества захар от Ганчев и неговия бургаски захарен комбинат. Интересно е, че тогава – през 2012 г. – Ганчев прави изявление, че „… ДДС в захарния сектор у нас се точи от пловдивски, карнобатски и софийски фирми, аз не се притеснявам“

ЗК „Кристал“-Пловдив е в патримониума на фамилията на Арабаджиеви стана ясно на поредицата от заседания по делата срещу тях в Специализирания съд.

Така – след първия „удар“ срещу фамилията, когато самите Ветко и Маринела се оказаха във Франция, но синът им остана тук, и бе арестуван, последва втори – на 12 септември прокуратурата обяви, че е задържала 3 лица със сума над 500 000 лв. в Бургас. Сумата била свързана с „голямото“ дело за пране на пари и данъчни измами срещу фамилията Арабаджиеви, а едното лице с 298 000 лв., било“ пряко свързано с управлението на едно от инкриминираните дружества по досъдебно производство на СП – на захарния завод „Кристал“ в Пловдив“. 

Самите Ветко и Маринела Арабаджиеви са в Испания, където чакат от втората инстанция на съда да постанови дали ще изпълни екстрадицията им в България.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни