Connect with us

България

Рекордна парична гаранция от 500 000 за сина на Ветко и Маринела Арабаджиеви

Публикувана

на

Рекордна парична гаранция  от 500 000 лева за сина на Арабаджиеви -Вълчо, наложи Апелативният спецсъд. Ако иска да излезе на свобода студентът ще трябва да ги плати. Вълчо беше арестуван през август като част от организирана престъпна група на родителите му за данъчни престъпления и пране на пари.

 

Родителите му Ветко и Маринела Арабаджиеви бяха задържани в Испания на 7 март по искане на България. Според законите в Испания Арабаджиеви трябвало да бъдат настанени в център за задържане на чужденци, където да изчакат екстрадицията си у нас, за която все още няма точно информация кога ще се случи, но би следвало да е в рамките на два месеца. Ветко и Маринела Арабаджиеви бяха обявени за издирване по света и у нас в края на август миналата година. Обвинени са задочно за пране на пари и данъчни престъпления в особено големи размери.

Специализираният наказателен съд запорира имуществото им. Те са обвинени за участие в организирана престъпна група, данъчни престъпления и пране на пари. Запорите са наложени като мярка за обезпечаване на предвидените наказания конфискации и глоби по повдигнатите им обвинения по чл. 255 и чл.253 от Наказателния кодекс, както и за разноските по делото.

След акцията срещу двамата милионери на няколко пъти – през септември, ноември и януари, и двете инстанции на спецсъда оставяха Арабаджиев-младши неотменно с най-тежката мярка „задържане под стража“. Това даде поводи на защитата да твърди, че Вълчо, който навърши 22 г. в ареста, е държан „като заложник“.

Поне според разкритията, анонисрани досега от прокуратурата, той не е част от организираната престъпна група за данъчни престъпления, но в наети от него касетки бяха открити милиони. За да издържи обвинението в пране на пари, за Вълчо трябва да бъде доказано, че е знаел или поне предполагал, че родителите му са спечелили средствата, които той съхранява, чрез тежко умишлено престъпление.
Само преди дни спецпрокуратурата и ГДБОП щурмуваха Захарен комбинат „Кристал“-Пловдив, който е част от икономическата империя на фамилията. Гаранция от 500 000 лв. пък у нас не е нещо невиждано, макар че напоследък зачестява. Само преди дни на такава сума бе оценена свободата на собственика на Винпром „Карнобат“ Миню Стайков.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни