Connect with us

България

Стефан Янев: Оставката ми поставя под риск националната сигурност

Публикувана

на

„Целта на моите „партньори“ и критици е ясна. Целта, разбира се, не е просто да ме дискредитират в персонален план. Задачата е да бъде освободен поста на министъра на отбраната за някой, който е по-, да го кажем така, по-отзивчив при прокарването на конкретни външни интереси при определянето на българския политически дневен ред, включително по отношение на военната сфера и решенията, които се взимат там.

Реализирането на подобен сценарий, според мен, поставя под риск националната ни сигурност.“

Това написа късно вчера вечерта във Фейсбук военният министър Стефан Янев, чиято оставка се иска от някои от коалиционните партньори в правителството. Причината – неясната позиция на Янев по отношение на войната в Украйна и отказа му да нарече войната именно „война“. Вместо това той използва термина на Кремъл – „ограничена военна операция“.

В поста си Янев продължава с неясното си поведение, твърдейки, че „искам да споделя с българските граждани, че това, което се случва, че решенията, които предстои да бъдат взети, не са в интерес на България“.

„Нещо повече – опасни са за страната ни. Опасни са, защото последствията – икономически, финансови и социални, ще се стоварят скоро със страшна сила и тогава със сигурност ще има оставки, но вече не и работещи решения“, пише той.

Шокиращо е и твърдението, че България „няма нужда да демонстрира проруска, проамериканска или проевропейска позиция.“ Шокиращо, защото България няма как да няма проевропейска позиция, бидейки съставна и неразделна част от Обединена Европа.

След което Янев дори прави определение за „истинските българи“, които целяли да съхранят своята държавност, култура и Национална идентичност. Не става ясно проевропейските граждани дали нямат тази цел, а някаква друга.

„Не очаквайте аз да подам оставка в тази геополитическа ситуация. Отговорностите ми на министър на отбраната не го предполагат. Доколкото оставката ми е въпрос вече единствено на процедура, разчитам на коалиционните „партньори“ и политическата сила, която уж ме подкрепяше, да придвижат нещата по съответния ред. Това ще е демонстрация на волята на парламентарното мнозинство и индикация за политиката, която ще се провежда занапред, подкрепени със съответната ясна, надявам се, аргументация. Ще е добре българските граждани да чуят мотивите, след което ще имат и възможността да проследят какви решения ще се взимат в сферата на отбраната“, пише още Янев.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Advertisement

Facebook

Календар

септември 2022
ПВСЧПСН
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Advertisement