Connect with us

България

Стефан Янев: Коалицията се управлява чрез мобилни телефони

Публикувана

на

Коалицията се управлява през мобилните телефони. А исканата оставка на шефа на НСО е свръхконцентрация на власт в ръцете на министър-председателя Петков. Това каза бившият министър на отбраната Стефан Янев пред БНР. Според него механизмите за взаимодействие в коалицията не работят.

 

Янев коментира и идеята да се изгони руския посланик у нас Елеонора Митрофанова и я определи като крайна мярка.

„Никой посланик няма право да се меси във вътрешните работи на една държава. Въпросът е на преценка дали с изказвания и с действия посланикът се намесва във вътрешните работи, или това е емоционална оценка на някого. В случая говорим за една емоционалност в поведението и фриволност на съответния вицепремиер (Асен Василев – б.р.), който е казал това. Тази комбинация на емоционалност и фриволност не е никак добре в поведението на държавник“, добави бившят военен министър.

Според Янев отношенията България – Русия биха се влошили значително, ако посланикът бъде изгонен.

Относно подписването на Плана за възстановяване според Янев финансирането не е гарантирано на базата на представения проект. То може да бъде спряно при установени нередности.

„Позицията на премиера Кирил Петков за Република Северна Македония показва непознаване на проблема, непознаване на историческата част и неразбиране на перспективата, която стои от тук нататък. Бързането е под външно въздействие, което не е в националния ни интерес“, каза още бившият министър на отбраната.

Според него относно предоставянето и вземането на решение за военна помощ за Украйна от българския парламент е важно се калкулират какви са възможните ефекти след това, преди всичко в икономически план.

Стефан Янев категорично заяви, че с предоставянето на военна помощ България става част от конфликта.

„Рисковете са непреки от военна гледна точка, но преки – от гледна точка на икономическите последици“, обяви още той.

Според Янев България има нужда от още изтребители, но сега и веднага.

„Необходимо е да се мисли сега и веднага за нови самолети, които не е задължително да бъдат F-16, защото ни трябва междинно решение“, добави той.

„С Мая Манолова няма да сме партньори, а конкуренти“, заяви Янев и уточни, че усилено се занимава с партийно строителство, но все още не желае да разкрива имена на хора, които ще бъдат част от политическия проект, който подготвя.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Advertisement

Facebook

Календар

септември 2022
ПВСЧПСН
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Advertisement