Connect with us

България

Социалното министерство препоръчва на работодателите: гъвкаво работно време и дистанционен труд

Публикувана

на

Работодателите могат да въведат гъвкаво работно време и дистанционен труд като предпазна мярка за служителите си срещу разпространението на коронавируса COVID-19.

Това са част от препоръките за организиране на работния процес, които Министерството на труда и социалната политика (МТСП) е изпратило до работодателските организации.

Всички свободни помещения могат да бъдат превърнати в нови работни места и работодателите да поставят вътрешни прегради между отделните работни станции, за да бъде защитен персонала.

От МТСП препоръчват общите събрания, конференциите, семинарите и обученията да бъдат отложени или да бъдат организирани и проведени чрез онлайн платформи.

Променливото работно време може да се съчетае с дистанционна работа, като по тази начин ще се избегне струпването на работници и няма да се прекъсне ефективният работен процес, посочват от министерството.

Допълват, че за да се организира надомна работа, шефовете на компании трябва да създадат условия за възлагане и отчитане на положения труд и да осигурят оборудване. „Особено внимание те трябва да имат към хората с увреждания“, подчертават от МТСП.

Сред другите препоръки са редовно провеждане на инструктажи, осигуряване на лични и колективни средства за защита и дезинфекция на помещенията, както и служителите с болничен лист за поставяне под карантина да не се допускат до работните им места.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни