Connect with us

Свят

Решаващи дни за Острова: Брекзит без сделка е най-вероятната възможност

Публикувана

на

Започва поредна решаваща седмица за Брекзит. За утре, 12 март, е насрочено гласуване по сделката с Евросъюза. В случай, че тя бъде отхвърлена, на 13 март, в сряда, Тереза Мей ще ги попита дали искат напускане без сделка.

Брекзит без споразумение изглежда все по-вероятен. Преговорите не техническо ниво са в задънена улица и британската министър-председателка Тереза Мей не предвижда да пътува днес за Брюксел преди решителния вот по споразумението за излизане от ЕС в британския парламент утре, предаде Ройтерс.

Обединеното кралство има 18 дни до датата за напускане на ЕС (29 март 2019 г.), в която изтичат двете години от подаването на молбата за него, които договорът на ЕС предвижда за условията на развода.

Британският парламент обаче отхвърли с безпрецедентно мнозинство споразумението, което Мей постигна с 27-те други държави от съюза, главно заради клаузите свързани с граничния и митнически режим между Ирландия и Северна Ирландия. Утре Мей трябва отново да представи пред Камарата на общините споразумението с уверения, че причините за несъгласия с него са отстранени.

Ако депутатите кажат, че не искат напускане без сделка, то в четвъртък Мей ще внесе предложение за отлагане на датата за Брекзит. Сега тя е 29 март. Според анализатори и партийни представители Тереза Мей ще понесе във вторник тежко поражение в парламента.

Политическите наблюдатели смятат, че все още не е напълно изключено в последния момент преди утрешното гласуване Великобритания да получи от ЕС някои от така необходимите правни гаранции за кратък срок на „предпазния механизъм“ за избягване на твърда ирландска граница, така че да бъдат успокоени страховете на евроскептиците за безсрочно оставане в Митническия съюз на ЕС и те да подкрепят сделката. В крайна сметка зависи с какво точно ще се завърнат британците от Брюксел.

Mинистърът на околната среда Майкъл Гоув пише в днешния „Дейли мейл“, че сделката на Мей може и да е компромис, но тя не трябва да бъде отхвърляна само заради „предпазния механизъм“.

Но бившият външен министър Борис Джонсън, който бе заедно с Гоув в кампанията за напускане на ЕС пише от своя страна в „Дейли телеграф“, че няма никакъв шанс да подкрепи „предпазния механизъм“ в сегашния му вид.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни