Connect with us

България

Разпети петък: най-тъжният ден в годината

Публикувана

на

Разпети петък е най-тъжният ден в годината, денят, в който Исус Христос е разпънат на кръста за греховете на човечеството. Невинният плаща вината на другите, Божият Син е подложен на нечовешки страдания. За тях свидетелстват и изследванията на Плащеницата в Торино, за която се счита, че е била последната одежда на спасителя.

Днешният ден е наричан още и Велики петък, макар да е най-тежкият ден от седмицата преди Великден. Църквата припомня за разпитите на Иисус, поруганията, мъките и страданията, на които е бил подложен, преди да бъде разпънат на кръст, а след това погребан в каменен саркофаг в пещера.

Постът на този ден е особено строг – нито се консумира храна, нито се пие вода. Освен това християнската традиция повелява да не се върши каквато и да е работа.

Вместо Света литургия, на Разпети или Велики петък се извърша богослужение, наречено Царски часове. На вечернята се припомнят Христовите страдания и неговата смърт.

Основно място в църковната традиция около този ден има Плащаницата – платно с изображението на Господ, което символизира плата, в който е било завито мъртвото тяло на Иисус при свалянето му от кръста. Плащаницата се поставя на централно място в храма. По време на вечерното богослужение се обикаля с Плащаницата около храма и символично се извършва погребението на Христос.

 

В храма се издига Гробът на Христос, украсен с цветя. За час на смъртта на Христос се счита около три часа следобед. Свещениците изнасят Плащеницата – плат, на който е изобразен положения в гроба Спасител – образ на повивката, с която е било покрито тялото на мъртвия Исус.

„Минаването под масата“е поклон пред плащеницата на Христа

В масовото съзнание на Разпети петък в църквата се минава под масата за здраве и така се опрощават греховете. Това обаче не е така. Минаването под масата е поклон пред плащеницата на Христа, а опрощение на греховете се получава само след изповед.

Вярващите носят цветя в църквата, все едно отиват на погребението на любим човек. Пред гроба те се покланят на изображението, целуват Христовото тяло, евангелието и кръста и оставят цветята си. След това се навеждат и преминават под „масата“, а после отново се покланят пред издигнатия голям Кръст, изображението на св. Богородица и св. Йоан Богослов и ги целуват.

Свещеникът дава на всеки цвете за благословение – символ на надеждата и вярата, че още малко и гробът ще остане празен и Христос ще възкръсне. Цветето се носи вкъщи и се слага над иконата.

На този ден се служи „Опело Христово“. След като се изнесе Плащеницата на вечерното богослужение, с нея се обикаля около храма и символично се извършва погребението на Христос. В края на литургията свещеникът взема Плащеницата от престола и я полага в „гроба“ в центъра на храма.

На Разпети петък се спазва строг пост – някои не ядат нищо, дори не пият и вода. Затова в много страни този ден е неработен.

 

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Advertisement

Facebook

Календар

ноември 2022
ПВСЧПСН
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Advertisement