Connect with us

България

Разпети петък: най-тъжният ден в годината

Публикувана

на

Разпети петък е най-тъжният ден в годината, денят, в който Исус Христос е разпънат на кръста за греховете на човечеството. Невинният плаща вината на другите, Божият Син е подложен на нечовешки страдания. За тях свидетелстват и изследванията на Плащеницата в Торино, за която се счита, че е била последната одежда на спасителя.

Днешният ден е наричан още и Велики петък, макар да е най-тежкият ден от седмицата преди Великден. Църквата припомня за разпитите на Иисус, поруганията, мъките и страданията, на които е бил подложен, преди да бъде разпънат на кръст, а след това погребан в каменен саркофаг в пещера.

Постът на този ден е особено строг – нито се консумира храна, нито се пие вода. Освен това християнската традиция повелява да не се върши каквато и да е работа.

Вместо Света литургия, на Разпети или Велики петък се извърша богослужение, наречено Царски часове. На вечернята се припомнят Христовите страдания и неговата смърт.

Основно място в църковната традиция около този ден има Плащаницата – платно с изображението на Господ, което символизира плата, в който е било завито мъртвото тяло на Иисус при свалянето му от кръста. Плащаницата се поставя на централно място в храма. По време на вечерното богослужение се обикаля с Плащаницата около храма и символично се извършва погребението на Христос.

 

В храма се издига Гробът на Христос, украсен с цветя. За час на смъртта на Христос се счита около три часа следобед. Свещениците изнасят Плащеницата – плат, на който е изобразен положения в гроба Спасител – образ на повивката, с която е било покрито тялото на мъртвия Исус.

„Минаването под масата“е поклон пред плащеницата на Христа

В масовото съзнание на Разпети петък в църквата се минава под масата за здраве и така се опрощават греховете. Това обаче не е така. Минаването под масата е поклон пред плащеницата на Христа, а опрощение на греховете се получава само след изповед.

Вярващите носят цветя в църквата, все едно отиват на погребението на любим човек. Пред гроба те се покланят на изображението, целуват Христовото тяло, евангелието и кръста и оставят цветята си. След това се навеждат и преминават под „масата“, а после отново се покланят пред издигнатия голям Кръст, изображението на св. Богородица и св. Йоан Богослов и ги целуват.

Свещеникът дава на всеки цвете за благословение – символ на надеждата и вярата, че още малко и гробът ще остане празен и Христос ще възкръсне. Цветето се носи вкъщи и се слага над иконата.

На този ден се служи „Опело Христово“. След като се изнесе Плащеницата на вечерното богослужение, с нея се обикаля около храма и символично се извършва погребението на Христос. В края на литургията свещеникът взема Плащеницата от престола и я полага в „гроба“ в центъра на храма.

За богослуженията на Велики петък Светият синод на Българската православна църква – Българска патриаршия призовава своите верни чеда в тези дни на Христовите страдания да спазят стриктно всички епидемиологични изисквания на държавните власти, предвид опасността от заразяване и разпространение на коронавирус, като почтително и настоятелно се съобразят с предписанията на Светия синод.

От Светия синод препоръчват в храмовете на БПЦ „поклонението пред Светата плащеница от вярващите да става без тя да се целува, без да се докосва, без да се минава под нея, без да се раздават цветя и здравец, а с благоговейно прекръстване и поясен поклон да се извърши поклонението пред Светата плащеница“.

Светият синод на БПЦ напомня на вярващите, че поставянето на предпазни маски в храма и извън него е задължително, както и спазването на необходимото разстояние един от друг, като внимателно се следи то да не се нарушава.

vlastta.bg

Facebook Comments
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

май 2021
ПВСЧПСН
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31 
Advertisement