Connect with us

България

Радостин Василев: Няма дълбока държава, записах ги на таблета в моя хол

Публикувана

на

Депутатът от „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) Радостин Василев се разделя с парламентарната си група – при това по особено драматичен начин. Той обяви официално решението си на пресконференция, на която пусна и очакваните записи на политици от „Продължаваме промяната“.

Записите, направени от бившия министър на спорта Радостин Василев, не са дело на „дълбоката държава“, а на него самия. Става дума за заседание на националния съвет на „Продължаваме промяната“, което той записал на таблета си, защото не можел да стои буден до малките часове. Василев пусна малка част от почти 5-часовия запис и обяви, че ще изпрати цялото видео до всички медии.

Включвам, лягам си да спя, на сутринта ми иде да се гръмна“, обобщи Василев.

В петък той се появи в компанията на друг отцепник от ИТН – Николай Радулов. Бившият министър обясни, че напуска групата на ПП-ДБ и ще се съсредоточи върху гражданското движение „Силна България“, вероятно с намерение за създаване на партия. Той коментира, че имал намерение да гласува против бъдещото правителство и тогава да обяви напускането си, но междувременно било проведено въпросното заседание на ПП. Василев обаче щял да остане в парламента.

Депутатът обаче представи само 4-минутен монтаж с „акцентите“ от казаното, като допълни, че ще изпрати пълния вариант на всички медии.

От разказа му стана ясно, че по време на онлайн срещата миналата неделя се обсъждала евентуална коалиция с ГЕРБ. По време на заседанието бившият премиер Кирил Петков обяснява как подобно нещо не бива да бъде представяно като коалиция. Той казва, че такова правителство със сигурност ще „изпере“ лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Асен Василев пък заявява, че кабинет ще има, докато Борисов се страхува от главния прокурор Иван Гешев и от президента Румен Радев.

Според Радостин Василев коалицията не била одобрена от националния съвет при първото гласуване. Имало и доста изказвания против правителство с ГЕРБ. След „псувни и силен тон от Кирил Петков“ обаче вотът бил обърнат. Василев постави под съмнение как е станало това, тъй като гласуването било онлайн „в някаква платформа“.

Василев, който миналата година напусна ИТН с обяснението, че мафията е пробила там, сега заяви, че е изправен пред същата ситуация с ПП. Той коментира, че подкрепил Кирил Петков по две причини – продължаване на антикорупционната политика и обещанието никога да не прави коалиция с ГЕРБ. Според него и двете се оказали лъжа.

Той припомни, че е бил част от контактната група на ПП за разговори с ГЕРБ, която договаряше обща законодателна рамка.

Принудихме се отвъд предела на моя комфорт да стоим на една маса с хора, които трябва да вкараме в затвора„, заяви бившият спортен министър.

Според него тогава все още се говорело за правителство на малцинството. Преди седмица обаче Петков и кандидат-премиерът Николай Денков му казали, че бъдещият кабинет няма да има антикорупционен профил и затова хора като него не били нужни.

Василев сподели, че заради случващото се снощи ръководителят на ДАНС Пламен Тончев му се обадил да му каже, че срещу него имало заплаха. Затова националната служба му е назначила охрана, която да го пази.

В представения монтаж се чува как Петков обясява, че е говорил с фон дер Лайен, която го уверила, че шансът на България за Шенген е голям, но за влизане в еврозоната не чак толкова заради лошите финансови показатели на страната. Тогава той я попитал дали не може от процента на инфлация „да се махне“ ефекта на войната в Украйна, за да бъде свалена стойността му.

Василев представи и реплики във връзка с имунитета на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов: „Какво става, ако повдигнат утре обвинение на Борисов и го поискат? Не е наше предложение, но Христо Иванов даде предложение за това нещо…Казваме, че се прави комисия по имунитетите и идеята е да се каже, че тази комисия работи, докато се смени конституционната реформа и се използват европейските стандарти за вдигане на имунитета“, се чува да казва Петков в монтирания запис.

Не съм му разкривал запис от спалнята. Не съм си позволил да го записвам в разговор. Включвам, лягам си да спя, ставам сутринта и ми идва да се гръмна, колеги, защото това, което видях, е срамно“, каза вече бившият депутат от ПП-ДБ.

На свиканата пресконференция Радостин Василев защити всичките си действия, като каза, че застава срещу „истинското задкулисие и дълбоката държава“, което било в лицето на ПП-ДБ и ГЕРБ. Депутатът на няколко пъти обвини парламентарната си група, че се е „прегърнала“ с партията на Бойко Борисов и се опитва да прави с нея тайна „коалиция“.

Той атакува директно и Кирил Петков, като изрази разочарование от него: „Имал съм му доверие. (Смятах го за) боец със статуквото, страхотен бой изяде, заради него се присъединихме (към ПП-ДБ). Но или е зависим, или е уплашен, или е лаком, но накрая ще излезе, че е много глупав, защото дори да не се реализира кабинет, той губи подкрепата на българските граждани“.

Въпреки че вече няма да е депутат от ПП-ДБ той заяви, че ще остане в парламента, за да може да продължи „да се бори с Бойко Борисов“. Василев анонсира, че гражданското му движение „Силна България“ ще се превръща в партия и целта му ще бъде участие в следващи избори, в това число и местни (каквито предстоят през есента).

Отзиви за записите….

Коментирайки записите, изнесени в петък от Василев, Борисов обясни, че преди години медиите „с телешки възторг“ са коментирали записите с неговия глас. И добави, че той не би коментирал в тази ситуация.

Във всяка правова държава нерегламентиран запис не се коментира„, заяви той.

Борисов декларира, че подобно нещо нямало да му повлияе при гласуването за съставяне на правителство. Целта е да се обслужат различни интереси, които не искат България да се стабилизира, допълни той.

Съпротива отвсякъде

Виждаме опити от всякакви страни да може да се блокира правителството. Мисля, че е ясно, че има причини за това„, каза пък кандидат-премиерът на ПП-ДБ Николай Денков.

Според него Василев се е похвалил, че бил съюзник с институции и хора от криминалния контингент, „които това ги интересува“.

Ще се опитам, доколкото можем, спокойно да минем през тези препятствия“, заяви той.

Очевидно целта е да се провали коалицията, смята Христо Иванов

Очевидно целта е да се провали коалицията, коментира пред журналисти в парламента съпредседателят на „Демократична България“ (ДБ) Христо Иванов във връзка с представените по-рано днес от депутата от „Продължаваме промяната-Демократична България“ (ПП-ДБ) Радостин Василев записи. Целта, смята Иванов, е страната да бъде хвърлена отново в избори, които абсолютно нищо няма да решат. Моят призив е да не се поддаваме на целия този ажиотаж, който се опитва да се създаде, поиска депутатът. Иванов е твърдо убеден, че имаме нужда от правителство, макар това да е трудно решение на всички нива. Очевидно е, че става въпрос за много сложни обсъждания, много лесно е те да бъдат представени по всякакъв начин, добави съпредседателят на ДБ. Ще продължим да работим за правителство., увери Иванов.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни