Connect with us

България

Работим най-много в ЕС, а получаваме най-малко

Публикувана

на

Данните на Евростат сочат, че у нас почасовата надница е най ниската в ЕС- едва 5.4 евро на час

България е сред страните в ЕС, в които се полага най-голямо количество труд, включително и извънреден. Това съобщи председателят на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов по време на международна конференция на синдикалната организация. Манолов уточни, че синдикатите нямат нищо против да се полага извънреден труд, но и да се заплаща като труд след края на работното време на националните празници и в почивните дни.

Данните на Евростат сочат, че у нас почасовата надница е най ниската в ЕС- едва 5.4 евро на час, докато в Дания сумата е 43.5 евро, а в Люксембург – 40,6 евро на час, и Белгия с 39,7 евро на час. В северната ни съседка Румъния почасовата надница е 6.9 евро, в Литва тя е 9 евро, Унгария (9.2 евро) и Латвия (9.3 евро). Южната ни съседка Гърция пък е близо до средата в ЕС с 16.1 евро почасово заплащане.

В последните години в страните от Европейския съюз се наблюдава повишаваща се диверсификация на организацията на работното време. За 2018 г. над 30% от работещите са имали нередовен работен график. Близо 40% са работели различен брой часове в дните от седмицата срещу 32% за 2010 г. Пак за 2018 г.  33% от трудещите се са били с „плаващо“ начало и край на работния ден 32% са работели различен брой часове всяка седмица срещу 26% за 2010 г., сочат данните, изнесени официално вчера.

Президентът на КТ „Подкрепа“ заяви, че в процес на събирането е подписка на синдикалните организации на Европейската федерация на индустриалните работници за ограничаване на сформираното изчисляване на работното време. „Дори и да няма нарушения в него има грешки и те трябва да бъдат непременно поправени. Сформираното изчисляване на работното време се разпростира в дейности, в които няма място и полагането на извънреден труд е в огромни количества“, призна Манолов.

Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков който също участва в конференцията каза, че темата ще е част от обсъжданията на въпроса за промяна на трудовото законодателство. Очаква се през есента да има предложения, добави той През последните тримесечия България отчита едни от най-високите темпове на нарастване на средната заплата в ЕС с около 10% на годишна база, добави министър Петков.. Той припомни, че през последните години усилията на българското правителство са насочени към увеличаване на доходите, поддържане на икономическа стабилност и привличане на нови инвестиции. Това са основните предпоставки за осигуряване на устойчива заетост и достоен труд, отбеляза министър Петков. Според него налице са и резултатите от прилагането на тези политики – нарастваща заетост и намаляваща безработица, достигаща рекордно ниски нива от 4,2% по данни на НСИ за второто тримесечие на 2019 г.

Facebook Comments Box
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

септември 2022
ПВСЧПСН
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Advertisement