Connect with us

България

И през 2021 г. България е начело като най-корумпирана страна в ЕС

Публикувана

на

България пада с две места надолу в годишния индекс на „Прозрачност без граници“ за усещането за корупция, който бе публикуван днес.

От 180 държави нашата страна е на 78-мо място – и така отстъпва с още две позиции назад в сравнение с 2020 година. На сходни позиции са държави като Бенин, Буркина Фасо и Бахрейн. От членките на ЕС с най-близък резултат са Румъния (66-о място) и Унгария (73-о място).

Най-ниско е усещането за корупция при държавите на челните места в индекса: Дания, Финландия, Нова Зеландия, Норвегия, Сингапур. На противоположния край са Република Южен Судан, Сирия, Сомалия, Венецуела, Йемен, Северна Корея.

Предстои докладът да бъде представен официално у нас от „Прозрачност без граници“. “

С 50% са намалели чуждестранните инвестиции за изтеклата година, а това е добър лакмус, коментира днес пред БНР Калин Славов, изпълнителен директор на „Прозрачност без граници“, преди представянето на международния индекс.

„Трендът е обърнат надолу, като почва да сочи една от най-ниските в исторически план стойности, които сме имали. Надявам се само да не започне да се превръща в спирала. Точно сега е моментът, в който имаме шанс да се опитаме да я обърнем тази посока, с нова енергия в посока борба с корупцията“, заяви Славов. Според него негативната тенденция от миналата година може да бъде обяснена – дълго време изпълнителната власт беше без контрола на парламента, имахме и пандемична година, в която правителствата – при това в глобален план, разширяват своята намеса в гражданските права, ограничават достъпа до информация.

Индексът за възприятието на корупцията е създаден през 1995 г. и е един от водещите световни показатели за корупцията в публичния сектор. Индексът оценява 180 държави и територии по света, като използва данни от 13 външни източника, сред които Световната банка, Световния икономически форум, частни рискови и консултантски компании, мозъчни тръстове и други. Оценките отразяват мнението на експерти и представители на бизнеса.

Процесът на изчисляване на индекса редовно се преразглежда, за да се гарантира, че е възможно най-стабилен и последователен, като последният преглед е направен от Съвместния изследователски център на Европейската комисия през 2017 г. Всички оценки на ИПЦ от 2012 г. насам са съпоставими спрямо предната година.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

септември 2022
ПВСЧПСН
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Advertisement