Connect with us

Бизнес

Кирил Петков: Бих затворил държавната петролна компания…

Публикувана

на

Брандът на България трябва да излезе от темата корупция. Трябва да кажем ясно „България свърши с темата корупция“. Само така ще можем да привлечем инвестиции. Това обяви в първия по рода си пряк разговор с граждани във Фейсбук икономическият министър Кирил Петков.

Разговорът се предава на фейсбук страницата на Министерския съвет в рубриката „Властта говори! Открито“. Към министъра са зададени предварително над 120 въпроса, има и много коментари за работата на кабинета.

 

„Има два ключови въпроса при решението да се инвестира – как управлявам риска да ми искат подпук и какво ще стане, ако трябва да се съдя. И ако местните съдилища не дадат най-честния отговор на даден спор. Ако не решим тези въпроси, шансът да привлечем инвеститори е малък. Едно от нещата, които говоря последните 9 седмици – ще има нула корупция. Ако дори някой намекне за корупция, ще има човек в правителството, който може веднага да се заеме със случая“, коментира Петков. На въпрос как гарантира всичко това на фона на късия мандат на служебния кабинет, Петков обясни, че вижда такава гаранция във фигурата на президента.

„Една от големите държавни фигури ще гарантира, че ще може да ви чуе. Това беше условие номер едно при сформирането на служебно правителство – нула корупция“, коментира икономическият министър.

Ако имах време, бих закрил новосъздадената Държавна петролна компания, не виждам каква е нуждата от нея, коментира още служебният министър. Според него петролната компания няма да подобри с нищо управлението на държавния резерв от горива. Нужно е друго – пълна ревизия на дейността на Държавната агенция „Държавен резерв и военновременни запаси“ и допускането до търгуваните от нея горива на много компании.

В момента по тези търгове за продажба и обновяване на горива играят две -три компании, този процес трябва да се отвори широко за повече търговци на петрол, счита министърът.

Не е работа на държавата да притежава акции в търговска банка като Първа инвестиционна банка и считам, че тези акции трябва да бъдат продадени в момент, в който това е изгодно. Трябва да се опитаме да ги продадем на цена, на която са купени или по-изгодно. Дотогава трябва да останем в борда на банката и да следим какво се случва, коментира друга тема икономическият министър. Той отново изрази увереност, че Българската банка за развитие следва да продължи да съществува и да подпомага малките и средни компании.

Не можех да повярвам, че такъв голям процент пенсионери е под линията на бедността. Не можем да говорим, че сме европейска държава с такива нива. Балансираният бюджет според мен ще стане с растеж, а не с рязане на социални разходи. Надявам се изготвеният проект за актуализация на държавния бюджет да бъде подкрепен, коментира още Петков. Той увери, че изповядва десни разбирания, но е недопустимо да има толкова много бедни възрастни хора.

Договорът за изграждане на нов правителствен център на територията на „София тех парк“ за 190 млн. лв. ще бъде даден на прокуратурата, отговори Петков на друг въпрос, зададен от граждани. „За мен е безумен и начинът, по който е възложен договорът, и идеята изобщо да се строи такъв център“, обясни министърът.

Той припомни схемата – Държавната консолидационна компания е превела на 100% парите на дъщерното й дружество „Монтажи“, а то на свой ред е платило 50% аванс на избран без търг консорциум. Той ще строи центъра на инженеринг – тоест консорциумът ще решава как да изглежда сградата и сам ще строи. „В случая имаме закононарушение – защото имаме директно превъзлагане на външна фирма по процедура на ин-хаус възлагане, така че пращаме договора на прокуратурата“, коментира Кирил Петков.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

септември 2021
ПВСЧПСН
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930 
Advertisement