Connect with us

COVID-19

Без ограничения за пътуващите със сертификат, от 1 февруари – валидност 9 месеца

Публикувана

на

Европейският съвет прие препоръки към държавите от ЕС за координиран подход за правилата при пътуване, според които всички граждани на ЕС, които имат валиден COVID сертификат, не трябва да бъдат подлагани на допълнителни ограничения.

Правилата влизат в сила от 1 февруари, когато започва да действа и 9-месечният срок на валидност на COVID сертификатите след ваксинация, предаде БНТ.

„От началото на пандемията предлагаме решения за запазване и улесняване на безопасното и свободно движение в контекста на здравните мерки, наложени поради пандемията. Тясната координация на равнище ЕС е от съществено значение не само за функционирането на единния пазар, а особено за предоставянето на яснота и безопасност за пътуващите в рамките на ЕС. Наличието на яснота и предвидимост за нашите граждани е от основно значение за успеха на безопасното пътуване чрез нашия добре утвърден и много успешен цифров COVID сертификат на ЕС. Наличието на повече от 1,2 милиарда издадени сертификата свидетелства за успеха на този инструмент, който бе въведен в целия ЕС и в световен мащаб. Той е истински европейски успех, който стана световен“, казаха от Еврокомисията.

Притежаването на валиден цифров COVID сертификат на ЕС следва по принцип да бъде достатъчно при пътуване по време на пандемията.

Според ЕК е важно държавите членки да предприемат последващи стъпки по това споразумение и да приложат договорените правила незабавно.

Всяка държава членка взема решение въз основа на обстоятелствата, пред които е изправена. Но понастоящем Омикрон вече се е разпространил в цяла Европа и е време да обмислим премахването на допълнителните мерки за пътуване, въведени от редица държави членки през последните седмици, които правят пътуването по-трудно и по-малко предвидимо в целия ЕС, казаха още от ЕК.

Сред основните актуализации на препоръката са:

По принцип няма допълнителни ограничения за притежателите на цифровия COVID сертификат на ЕС;
Привеждане на срока на валидност в съответствие с делегирания акт, 270 дни за цикъла на основната ваксинационна серия;
Всички мерки, които ограничават свободното движение, трябва да бъдат недискриминационни и пропорционални. По принцип държавите членки следва да не отказват влизане на лица, пътуващи от други държави членки.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *