Connect with us

България

Парламентът гласува във вторник отказа на Габриел от номинацията за премиер

Публикувана

на

Депутатите от 49-тото Народно събрание се събират извънредно във вторник заради подаденото от Мария Габриел заявление, че няма да участва в парламентарна процедура по избор на премиер. Председателят на Народното събрание Росен Желязков свиква извънредно заседание на парламента на 26 март 2024 г. от 10.00 часа. Заседанието е свикано на основание чл. 78, т. 1 от Конституцията на Република България, съобщиха от пресцентъра на НС. Единствена точка в дневния ред е обсъждане на проект на решение във връзка с Указ № 74 от 19 март 2024 г. на президента на Република България и заявление от вицепремиера и министър на външните работи в оставка Мария Габриел от 25 март 2024 г.

Народното събрание следва да постанови акт по указа на президента, съдържащ предложение за избор на министър-председател и последвалото заявление за отказ от кандидата. Едва когато парламентът се произнесе, президентът може да продължи конституционната процедура чрез връчване на втория мандат за съставяне на правителство в настоящия парламент, уточниха по-рано пред БНР от прессекретариата на държавния глава Румен Радев.

Втората папка с проучвателен мандат се връчва на предложен за министър-председател от втората по големина парламентарна група – тази на коалицията ПП-ДБ. Очаква се изявление от страна на коалицията, но все още не е ясно кога.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни