Connect with us

България

Габриел предложи кабинет без съгласието на ПП-ДБ за споразумение и за министри

Публикувана

на

Пълен хаос настъпи с бъдещото правителство. Оказа се, че кандидат-премиерът Мария Габриел е представила пред президента Румен Радев проект на правителство, който не е бил одобрен от ПП-ДБ. Фрапиращото е, че въпреки това, в този кабинет повечето имена са на представители на десницата, съобщава „Сега“.

Премиерът в оставка Николай Денков, който е посочен като вицепремиер в новия кабинет, обяви, че съобщеният състав на кабинет не е бил съгласуван с десните. „Това е кабинетът на ГЕРБ-СДС“, отсече той. „Съгласие за това, което направи Габриел, няма“, присъедини се и колегата му Атанас Атанасов и допълни, че десните са изненадани от развитието. Засега обаче ПП-ДБ отказват да кажат дали ще подкрепят кабинета и спешно се събраха на общо заседание, за да решат какво да правят.

Объркването идва от факта, че списъкът с кандидатите за министри е приложение към проекта на споразумение за съвместно управление между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ. След срещата с президента Габриел заяви, че тя е подписала въпросното споразумение. Депутатът от ГЕРБ Рая Назарян, която участваше в преговорите с десницата, уточни, че вчера в 18 часа споразумението е било одобрено (не каза „подписано“ – бел.а.) от съпредседателя на ПП-ДБ Христо Иванов. Половин час по-късно, когато вече е било подписано от Габриел, останалите десни лидери отказали да го подпишат. Това поставя под въпрос не само споразумението, но и самия състав на кабинета, който Габриел изчете пред президента.

Румен Радев обаче светкавично констатира, че кандидатът за премиер е изпълнила мандата според конституционната процедура, и подписа указ, с който предлага на парламента да я избере за министър-председател. Очаква се още утре той да бъде разгледан от Народното събрание.

Пред държавния глава кандидат-премиерът изтъкна, че с ПП-ДБ са постигнали споразумение за общо управление, от което става ясно, че нямат различия по отношение на правосъдната реформа, обновяването на регулаторните органи и воденето на борба с корупцията. По думите й, досега реформи са били провеждани с подкрепата на ГЕРБ-СДС, което е направило логично искането на партията на Бойко Борисов да се създаде правителство на споделената отговорност, в което ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ да бъдат равнопоставени партньори.

В нито един момент обаче тя не заяви, че преговорите с десницата са били успешни.

Накрая тя изчете списъка с кандидатите за членове на кабинета. Той отразява почти без промяна състава, който изтече вчера в медиите и с който ПП-ДБ тогава обявиха, че не са съгласни. Разликата между двата списъка е, че ПП-ДБ сега запазва социалното и образователното министерство, както и че Валентин Мундров заменя Александър Йоловски като министър на електронното управление. Герберите получават още четирима представители в правителството, освен Габриел, които ще оглавят министерствата на отбраната, екологията, енергетиката и иновациите. Самата тя ще продължи да води МВнР. А в предния кабинет единственият официален представител на ГЕРБ-СДС беше самата Габриел.

За отбелязване е, че в кабинета остават редица министри, срещу които лично възрази Бойко Борисов. Става въпрос за министъра на финансите Асен Василев, на спорта Димитър Илиев, на туризма Зарица Динкова, на икономиката Богдан Богданов. Отиват си обаче военният министър Тодор Тагарев, който беше трън в очите не само на ГЕРБ-СДС, но и на ДПС, както и министърът на иновациите Милена Стойчева, която герберите стръвно нападаха заради дългите й командировки в чужбина.

 

Ето и пълния списък, който представи кандидат-премиерът:

Мария Габриел (ГЕРБ-СДС) – министър-председател и министър на външните работи;

Николай Денков (ПП-ДБ) – заместник министър-председател по европейските въпроси;

Асен Василев (ПП-ДБ) – министър на финансите;

Калин Стоянов (ПП-ДБ) – министър на вътрешните работи;

Андрей Цеков (ПП-ДБ) – министър на регионалното развитие и благоустройството;

Иванка Шалапатова (ПП-ДБ) – министър на труда и социалната политика;

Христо Гаджев (ГЕРБ-СДС) – министър на отбраната;

Атанас Славов (ПП-ДБ) – министър на правосъдието;

Галин Цоков (ПП-ДБ) – министър на образованието;

Катя Панева (ПП-ДБ) – министър на здравеопазването;

Кръстьо Кръстев (ПП-ДБ) – министър на културата;

Ивелина Василева (ГЕРБ-СДС) – министър на околната среда и водите;

Кирил Вътев (ПП-ДБ) – министър на земеделието и храните;

Росен Желязков (ГЕРБ-СДС) – министър на иновациите и растежа;

Жечо Станков (ГЕРБ-СДС) – министър на енергетиката;

Богдан Богданов (ПП-ДБ) – министър на икономиката и индустрията;

Георги Гвоздейков (ПП-ДБ) – министър на транспорта и съобщенията;

Валентин Мундров (ПП-ДБ) – министър на електронното управление;

Зарица Динкова (ПП-ДБ) – министър на туризма;

Димитър Илиев (ПП-ДБ) – министър на младежта и спорта.

 

Пълна подкрепа от ДПС

Отново пролича, че ГЕРБ-СДС и ДПС съгласуват предварително действията си. В официална позиция лидерът на ДПС Делян Пеевски похвали Бойко Борисов и Мария Габриел за предложения кабинет. Според него те“подхождат отговорно към хората и към държавата, като я спасяват от безвремието на служебните правителства и политическата криза“.

Затова партията му ще подкрепи предложеното правителство. Само гласовете на ДПС обаче нямат достатъчни, за да премине кабинетът през парламента; задължителна е подкрепата на ПП-ДБ.

Пеевски посочва, че правителството ще има подкрепа на ДПС, „докато работи за хората и си спазва обещанията към българските граждани“. „В парламента сега трябва да продължи  постигнатото с промените в Конституцията, с промени в законите, за да има реална съдебна реформа и битка с корупцията“, декларира водачът на движението.

Как коментираха БСП?

БСП заподозря, че има разделение в „Продължаваме промяната – Демократична България“, което да проличи при гласуването на проектосъстава на ГЕРБ. Това заяви пред журналисти Христо Проданов от социалистическата партия.

„Самите „Продължаваме промяната – Демократична България“ са много разделени. Може част от тях да излязат, част от депутатите да ги няма, така че да се гласува това правителство“, каза Проданов.

По думите му дори и да мине правителството с премиер Мария Габриел, „Продължаваме промяната – Демократична България“ може да заеме ролята на „управляваща опозиция“, както досега често ГЕРБ демонстрираше в управлението. „Но всъщност всички са в кюпа, разпределиха порциите за пореден път“, заяви Христо Проданов от БСП.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни