В парламента продължават преговорите между ГЕРБ-СДС и „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ). Двете политически сили преговарят по проект за споразумение за съвместно управление.

„Водим разговори, които смятам, че на този етап са конструктивни“, заяви пред журналисти на влизане в парламента заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Деница Сачева, цитирана от БТА.

Тя е в преговорния екип на ГЕРБ-СДС, в който са още вицепремиерът и министър на външните работи в оставка Мария Габриел и заместник-председателите на парламентарната група Теменужка Петкова и Рая Назарян.

В екипа на ПП-ДБ за преговори са премиерът в оставка Николай Денков и лидерите на формациите в коалицията Кирил Петков, Асен Василев, Атанас Атанасов и Христо Иванов.

Разговорите започнаха вчера и приключиха късно снощи, без да бъде обявен резултат.

Ден по-рано от опозицията заподозряха, че преговорите за нов кабинет са театър и са с предизвестен край.

„Следим без никакво вълнение преговорите, защото впечатлението, че става дума за това да намериш приемлив начин да се съгласиш с все по-лошите условия, които ти се поставят, това се търси в момента. Как да се съгласим, така че да изглеждаме ние победители. Това е поредният опит очите на обществото да бъдат съсредоточени някъде, на място, където няма проблем, за да не гледа някъде другаде. Тези преговори за мен са с предизвестен край, защото най-малкото едната половина от преговарящите няма никакъв интерес да отиде на избори. Половината ПП-ДБ осъзнава, че след това управление, не биха могли да се поздравят със същия резултат при евентуални следващи избори. Това е един театър“, заяви Ивайло Вълчев от ИТН пред БНТ.

Пред очите на обществото се води една безпринципна търговия, по-скоро от страна на ПП-ДБ. Първите , които споменаха цифри и проценти бяха ПП-ДБ. Аз разбирам с ГЕРБ-СДС да се разбират за формулата на властта – те са първите две партии, влезли са в някаква ротация, но това пред цялото общество да си говориш за регулатори, които би трябвало да се решат в НС, тук въпросът е за това кои сте вие и за какви се смятате. Това създава усещането, че някой в следващите 5 – 6 – 7 години се опитва да си осигури комфорта, че онова, което прави, няма да бъде разследвано, разглеждано, проверено и т.н.“, допълни той.

Предстои в понеделник и вторник президентът Румен Радев да започне и провеждането на консултации с парламентарно представените партии за връчване на мандат за нов кабинет.

vlastta.bg