Connect with us

България

Папата и румънският патриарх в общо моление с православен и католически хор

Публикувана

на

Като братя, папа Франциск и румънският православен патриарх Даниилвлязоха в новата катедрала в Букурещ, посветена на спасението на народа, открита през ноември миналата година, съобщи Ватикан нюз.

„Като братя те преминават по централния кораб до олтара, за да молят „Отче наш“, първо на латински, а след това на румънски. Молитвената церемонията е съпровождана от песнопенията на православен и католически хор.“ – се казва в кореспонденция от румънската столица.

След срещата си със Светия Синод на Румънската православна църква, папа Франциск се отправи към новата православна катедрала, посветена на Възнесение Христово и апостол Андрей Първозвани, но повече известна и с името „Спасението на народа“.

На срещата си с румънските архиереи той изрази пожелание: „Заедно под знака на братството на кръвта, за да продължим да вървим заедно със силата на паметта на корените, в слушането на Господа и към нова Петдесятница на Евангелската вест и мисията.“

Преди да отправи молитвата „Отче Наш“ заедно с патриарх Даниил, папа Франциск отправи пожелание Румъния да бъде все повече дом за всички, земя на среща, градина, където цъфти помирението и общението.

Припомняме, Българската православна църква излезе с позиция, че папа Франциск може да разгледа „Св. Ал. Невски“, но не и да се моли с православни отци. Беше отказано дори участие в Молитвата за мир, в която участваха представители на пет вероизповедания.

Катедралата „Спасение на народа“, чийто строеж започна през 2011 г., е висока 120 метра (колкото 30-етажен блок), има дължина 126 метра и ширина 68 метра. За мащабния проект букурещката община задели площ от 11 хектара в близост до двореца на покойния комунистически диктатор Николае Чаушеску.

Катедралата има шест камбани, които тежат общо 33 тона. Сградата може да побере над 5000 души. Румънската патриаршия заяви, че до момента за строежа на храма са похарчени 110 милиона евро.

Храмът е в неовизантийски стил има за цел „да почете паметта на румънските герои от всички времена“. Румънският крал Карол Първи издава закон за строежа на катедралата през 1884 г., но двете световни войни и десетилетията комунизъм възпрепятстват изграждането ѝ.

Катедралата ще бъде завършена през 2024 г., но бе осветена през 2018 г., когато се отбелязаха сто години от създаването на съвременна Румъния, след Първата световна война.

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни