Connect with us

България

Mитрополит Антоний: Николай не е депозирал официално в Светия синод отказа си от битката за патриарх

Публикувана

на

Пловдивският митрополит Николай не е депозирал официално в Светия синод писмото, с което се отказва от патриаршеската надпревара. Това каза Западно- и Средноевропейският митрополит Антоний по БНТ.

Той нито потвърди, нито отрече дали Николай ще участва в изборите за нов глава на църквата. На 20 юни Светият синод ще се събере, за да бъдат излъчени тримата, измежду които ще бъде избран новият патриарх.

„На 30 юни ще се проведе и изборът на нов патриарх, неговата интронизация, за да може на 1 юли да бъде извършена първата света литургия от него“, обясни митрополит Антоний.

Преди време пловдивският митрополит Николай, който от години беше спряган като една от водещите кандидатури за бъдещ патриарх, изненадващо обяви, че не желае да влиза в битката за патриаршеския престол. Това той направи през март, в първия ден от Великия пост и броени часове преди Светия Синод да избере свой наместник-председател. Според богослова проф. Иван Желев, обаче, след като митрополит Николай няма депозиран писмен отказ да влезе в надпреварата за нов патриарх, „не знаем какво ще стане до избирането на трима кандидати за патриарх“ и ще се види „дали няма да кандиса, защото много го искат хората“. По думите му се говори, че сред тримата в късата листа за избор на новия патриарх ще бъдат митрополит Николай, митрополит Йоан и Врачанският митрополит Григорий. Споменава се още Русенският митрополит Наум, но не бива да се изключва и Ловчанският митрополит Гавриил.

Митрополит Антоний коментира и връщането на тленните останки на цар Фердинанд у нас.

„Прелиствайки историята, за мнозина цар Фердинанд е противоречива личност, но църквата оценява неговия исторически акт – че посвещава своя престолонаследник цар Борис в православната вяра. Далновиден акт е, защото той е преценил, че неговият наследник, който ще управлява българския народ, трябва да изповядва и вярата му“, посочи той.

Митрополит Антоний обясни още по БНТ, че царската власт е богоустановена, а още в Стария завет царете са били помазвани от пророците. Това е останало и в чина на интронизацията.

„Важно е да помним българските царе, затова Светият синод пази всички моменти, в които БПЦ е поддържала тези свои ясно изразени контакти с цар Борис Трети“, каза още митрополит Антоний.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни