Connect with us

България

Видинският митрополит Даниил е новият български патриарх

Публикувана

на

Видинският митрополит Даниил бе избран на втори тур за патриарх. Той получи 69 гласа. Съперникът му Врачанският митрополит Григорий получи 66 гласа. Има и 3 недействителни бюлетини. 52-годишният Даниил е открито проруски настроен, обявява се срещу Вселенския патриарх Вартоломей и срещу Православната църква на Украйна. (Виж по-долу биографията на Даниил)

Преди това първият тур за избор на нов български патриарх завърши без постигането на необходимия брой гласове.  Претенденти за поста на починалия през март патриарх Неофит бяха митрополитите Григорий, Даниил и Гавриил.

От 138 гласували 60 дадоха вота си за Григорий, 49 за Даниил, а 14 за Гавриил. Невалидни бяха 4 бюлетини. Необходими за избор на новия патриарх на първи тур бяха 96 гласа. Така се стигна до втори тур на гласуване между Григорий и Даниил. Митрополит Григорий е смятан за по-умерен в схващанията си, докато конкурентът му Даниил е проруски настроен и срещу признаването на украинската църква. По този повод е в открит конфликт с вселенския патриарх Вартоломей. Известният игумен на Гигинския манастир архимандрит Никанор заяви по Нова тв, че ако Даниил бъде избран, ще се махне от България и ще отиде в Света Гора. Той заяви, че ако Даниил стане патриарх, „това ще е безумие“.

Днес четвъртият Патриаршески избирателен църковен събор започна рано сутринта.

Новият български патриарх и Софийски митрополит трябваше да бъде избран с тайно гласуване от 140 делегати. Това са всички архиереи – 14 митрополити и 15 епископи; по 5-има представители на всяка епархия – трима клирици (свещенослужители) и двама миряни. Софийската епархия излъчва десет представители – шестима клирици и четирима миряни; по един представител на трите ставропигиални манастира – Рилски, Бачковски и Троянски, избран от съответния манастирски събор; по двама представители на манастирите от всяка епархия – един монах и една монахиня; по един представител на средните духовни училища. Беше съобщено, че от 140 делегати на събора присъстват 138 и има кворум, предаде БТА.

В 15 часа новият патриарх ще бъде въдворен с тържествена интронизация в храм – паметника „Св. Ал. Невски“. Новият патриарх ще може да се поклони пред мощите на патриарх Евтимий Търновски, които пристигнаха вчера от Бачковския манастир специално за тържественото богослужение.

Много църковни гости пристигнаха в нашата страна, за да участват в интронизацията. Най-многобройна е делегацията, която води Вселенският патриарх Вартоломей.  За пръв път в историята Вселенски патриарх участва в тази церемония. Преди да се включи в церемонията по интронизацията на новия водач на българската православна църква Вселенският патриарх Вартоломей водената от него делегация присъстваха на богослужение в столичния храм „Света Неделя“, а по-късно отслужиха и заупокойна молитва на гроба на Патриарх Неофит. Пред храма Вартоломей бе освиркан от агитка на партия „Възраждане“.

Държавният глава Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще участват в церемонията по интронизация в катедралата “Св. Александър Невски”.

 

КОЙ Е ДАНИИЛ?

Митрополит Даниил (Атанас Трендафилов Николов) е роден на 2 март 1972 г. в Смолян.

Видинският митрополит Даниил завършва основното и средното си образование в родния си град. През 1996 г. записва и учи „Английска филология“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“, а на следващата година пренасочва образованието си в Богословския факултет при същия университет.

През 1997 г. е приет като послушник в Хаджидимовския манастир „Св. великомъченик Георги“ под духовното ръководство на приснопаметния Неврокопски митрополит Натанаил. На 7 август 1999 г. е постриган от него в монашество, а на следващия ден е ръкоположен за йеродякон.

През 2002 г. завършва Богословския факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“. На 21 юли 2004 г. е изпратен на послушание в Роженския манастир „Рождество Богородично“. На 27 ноември същата година е ръкоположен от епархийския му архиерей за йеромонах. На 1 юни 2006 г. е възведен в архимандритско достойнство.

По решение на Светия синод на 20 януари 2008 г. е хиротонисан за епископ с титлата Драговитийски в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“ и е назначен за викарий на Неврокопския митрополит. Такъв остава до 15 юни 2010 г., когато по молба на митрополита на САЩ, Канада и Австралия Йосиф е назначен за негов викарий, която длъжност изпълнява до 4 февруари 2018 г., когато канонично е избран за Видински митрополит.

Столичната полиция обяви специален режим за охрана и регулиране на пътното движение във връзка с провеждането на Патриаршеския избирателен църковен събор и избора на патриарх на Българската православна църква.

От 12.00 часа пространството около храм-паметник „Св. Александър Невски“ и площада ще бъде отцепено и с ограничено пътното движение.

Пропускането на граждани за церемонията в храм-паметник „Св. Александър Невски“ ще започне в 14.00 часа, те ще могат да влизат през северния и южния вход на катедралата със специални пропуски, издадени от БПЦ.

От 18.00 часа на площад „Александър Невски“ ще се проведе официална тържествена церемония в чест на новоизбрания патриарх, на която могат  да присъстват всички желаещи. Входът ще е през контролно пропускателен пункт, обособен от югозападната страна на храма.

Много църковни гости пристигнаха в нашата страна, за да участват в интронизацията. Най-многобройна е делегацията, която води Вселенския патриарх Вартоломей. Преди да се включи в церемонията по интронизацията на новия водач на българската православна църква Вселенският патриарх Вартоломей водената от него делегация ще присъстват на богослужение в столичния храм „Света Неделя“, а по-късно ще отслужат и заупокойна молитва на гроба на Патриарх Неофит.

Държавният глава Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова ще участват в церемонията по интронизация в катедралата “Св. Александър Невски”.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

юли 2024
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Advertisement

Популярни