Connect with us

България

Пълна информация за точковата имиграционна система на Обединеното кралство за граждани на ЕС от 1 януари 2021 г.

Публикувана

на

Свободното движение между Обединеното кралство и Европейския съюз ще приключи на 31 декември 2020 г. От 1 януари 2021 г. Обединеното кралство ще прилага точкова имиграционна система, която еднакво третира гражданите на държави от ЕС и извън ЕС и която дава приоритет на уменията и таланта на отделния индивид пред това откъде идва дадено лице.

Обща информация

Обединеното кралство напусна Европейския съюз на 31 януари тази година.

Това означава, че от 1 януари 2021 г., ако все още не живеете в Обединеното кралство или нямате права съгласно Споразумението за оттегляне, Вие, като гражданин на ЕС, ще трябва да отговаряте на специфични изисквания, за да учите или работите в Обединеното кралство. Ще трябва също да преминете съответните проверки, включително проверка за съдимост в Обединеното кралство. Посещението Ви в Обединеното кралство може да трае до 6 месеца без да кандидатствате за виза и можете да участвате в широк спектър от дейности, включително туризъм, посещение на семейството и приятелите, краткосрочно учение и служебни дейности, като събития и конференции.

Статутът на ирландските граждани ще продължи да бъде защитен като част от договореностите за Обща зона за пътуване и следователно няма да се изисква разрешение за влизане в Обединеното кралство, освен при много ограничен брой обстоятелства, като статутът няма да дава право да се кандидатства по новата точкова имиграционна система. Научете повече на GOV.UK

 

Моля, обърнете внимание, че определението „граждани на ЕС“, посочено в настоящото ръководство, може да се тълкува, като включващо граждани на ЕС, ЕИЗ и Швейцария.

ЕС граждани, които вече живеят в Обединеното кралство

Ако сте гражданин на ЕС, който е започнал да живее в Обединеното кралство преди 31 декември 2020 г., Вие и Вашето семейство можете да кандидатствате по Схемата за уседналост на гражданите от ЕС, за да продължите да живеете във Великобритания след 30 юни 2021 г. Крайният срок за кандидатстване е 30 юни 2021 г.

За да научите повече за Схемата за уседналост на граждани на ЕС и за да кандидатствате, посетете GOV.UK

Кандидатстване по точковата имиграционна система

Ще можете да кандидатствате в GOV.UK и ще трябва да докажете, че отговаряте на съответните критерии и събирате броя точки, необходим за визата, за която кандидатствате. Визовите направления ще започнат да се въвеждат по-късно тази година и това ще продължи и през 2021 г. Подробните указания ще бъдат достъпни на GOV.UK.

Повечето хора ще могат да попълнят своето заявление, включително проверка на идентичността, с помощта на приложение за смартфон. Възможно е някои кандидати да трябва да посетят Център за кандидатстване за визи в зависимост от направлението, по което кандидатстват, дали имат биометричен паспорт или не могат да използват приложението.

Вие ще трябва да платите такса за кандидатстване и ако идвате в Обединеното кралство за повече от 6 месеца, може да се наложи да заплатите Имиграционна здравноосигурителна такса, която ще Ви позволи да получите достъп до Националната здравна служба (NHS) на Обединеното кралство.

Работа в Обединеното кралство от януари 2021 г.

Виза за квалифицирани работници

Точковата имиграционната система ще включва визово направление за квалифицирани работници. За да имате право на тази виза, трябва да демонстрирате, че:

  • имате оферта за работа от спонсор, лицензиран от Министерство на вътрешните работи, на необходимото ниво на умението
  • ще получавате съответния минимален праг на заплата от Вашия спонсор (обикновено 26 500 британски лири или текущата ставка за тяхната конкретна работа, което от двет е е по-високо)
  • можете да говорите английски език на средно ниво B1 (съгласно Общата европейска езикова рамка)

Квалифицирани работници: Виза за здравеопазване и грижи

Ако работите, отговаряща на критериите здравна професия и имате предложение за работа от NHS, сектора на социалните грижи или работодателите и организациите, които предоставят услуги на NHS, ако умеете да говорите английски език и отговаряте на изискванията на направлението за Квалифицирани работници, Вие можете да кандидатствате за Визата за здравеопазване и грижи, за да дойдете в Обединеното кралство заедно със семейството си.

Ще се предлага бързо подаване на заявления, с намалени такси за кандидатстване и специална поддръжка през процеса на кандидатстване. Ако имате право да кандидатствате за Виза за здравеопазване и грижи, ще бъдете освободени от плащането на Имиграционна здравноосигурителна такса. Служителите на първа линия в сферата на здравеопазването и социалните грижи, които нямат право да кандидатстват за Виза за здравеопазване и грижи, ще трябва да платят Имиграционната здравноосигурителна такса и те биха могли да се възползват от схемата за възстановяване на средства, при която средствата се изплащат обратно. Допълнителните подробности ще бъдат обявени скоро.

Гл обален талан

Визата за Глобален талант позволява на най-висококвалифицираните лица да дойдат в Обединеното кралство без предложение за работа. Тази виза е предназначена за признатите световни лидери и лидерите на утрешния ден в науката, хуманитарните науки, инженерството, изкуствата (включително филми, моден дизайн и архитектура) и цифрови технологии, с уникални индивидуални умения, обогатяващи знанията, икономиката и обществото на Обединеното кралство. На най-добрите учени и изследователи ще се предлага по-бърз процес на одобрение като част от бързата STEM схема.

Други визови направления за работа и специализирани професии

Съществуват редица други визови направления за работа в Обединеното кралство, като Визите за стартиране и иноватор. Има и визови направления за други специализирани професии, включително пастори, спортисти и творци.

Студентска виза

Ще трябва да отговаряте на определени изисквания, за да се обучавате в Обединеното кралство на Студентската виза.

Ще трябва да демонстрирате, че:

  • Ви е било предложено място в курс от лицензиран от Министерство на вътрешните работи студентски спонсор
  • можете да говорите, четете, пишете и разбирате английски език
  • имате достатъчно пари, за да се издържате и да платите курса си
  • имате истинско намерение да учите в Обединеното кралство

Ще има отделна Детска учебна виза за деца на възраст между 4-17 години, които желаят да учат в независимо училище.

Виза за висшисти

Ако успешно придобиете бакалавърска или по-висока степен в Обединеното кралство, Вие ще можете да кандидатствате за Виза за висшисти, за да останете и работите или да търсите работа, за максимален срок от 2 години (3 години за докторанти) след завършване на следването.

Визата за висшисти ще се въведе през лятото на 2021 г. за чуждестранни студенти, които са спонсорирани от лицензиран от Министерство на вътрешните работи студентски спонсор, за който има информация, че спазва имиграционните изисквания на правителството на Обединеното кралство.

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни