Connect with us

България

Как българи откраднаха криптовалута за милиони поради грешка в системата за трансфер

Публикувана

на

Изнервен джаз певец, ядосан от забила система за трансфер на криптовалутата футурокойн, без да иска, открива слабост във веригата за добив на монетите и използва пропуска за кражба на над 1 млн. лв. Денят е 24 март 2018 г., а Димитър Карбанов скоро ще разбере, че бързите натискания на бутона, които е направил, са причина да получи много повече от наредените пари. Историята на най-голямата кражба на криптовалута в България започва 3 години по-рано. Тогава Карбанов, в началото на 20-те си години, се запознава с Милена Митева. Двамата са родом от Пазарджик и винаги са живели в града. Имат разлика от над 20 години, но интересите им се припокриват. Говорят си основно за мултилевъл маркетинг, помагат си в две такива компании. Двамата се сближават, а междувременно Милена е доста активна и с различни криптовалути. През януари 2018 г. тя му предлага да се включи в добива на футурокойни.

Те се добиват от системата футурунетуърк. При нея, като другите криптовалути, компютърът изчислява задачи и на всеки 10 минути се добива определена сума. Тя се разделя до всички участници в процеса, познат като копаене. Всеки взема според приноса си в решаването наблокчейна. За да се регистрира Димитър, Милена му пратила покана и му станала гарант. По този начин системата потвърждава, че това е реален човек. Пропуск е, че тя не прави проверка дали вкараните ЕГН и имена са реални. Димитър обаче дал истинските си данни, е установило разследването на Специализираната прокуратура и отдел “Киберпрестъпност” в ГДБОП.
Включил и приятели, купил си монети, преди да почне и да добива. Заради неразбирането им
повечето дали на Димитър да управлява профилите им. Така се стигнало до 24 март 2018 г.
Тогава Карбанов се чул с приятелката си Марина Тилянова. Тя искала да изтегли пари от
виртуалния си портфейл, но не знаела как. Карбанов се заел със задачата. Избрал сумата и натиснал бутона “Трансфер футурокойн” (прехвърли футурокойн). Страницата започнала да зарежда, но не станало нищо. Карбанов се ядосал и направил множество бързи кликвания по бутона. В един момент се появило съобщение,
че трансакцията е завършена. Димитър обаче погледнал профила на Тилянова и забелязал, че сумата е многократно по-голяма. Веднага се обадил на Милена Митева и ѝ разказал за случая. Тя попитала какво се е случило, но Карбанов признал, че не знае. “Значи си късметлия”, отвърнала Митева. Последвали още няколко трансакции на Карбанов от профили на приятели. Заради забиванията той пак кликал бързо и се получавали много повече пари. Едва на 5-ия случай разбрал как става и че има пропуск в системата. Веднага разказал на Митева, която решила да се възползва. Изхитрила се и направила 2 фалшиви профила  с менте имена и измислени ЕГН-та, на които станала гарант с истинкия си акаунт. Дали заради лакомия или защото вече управлявала акаунта и на позната, Митева използвала схемата и от нейния акаунт. Така от 26 март до 6 април 2018 г. задигнала криптовалута на стойност 1 124 198, 81 лв. Всички пари веднага прехвърлила вместо в нови менте акаунти в личния си профил. Карбанов бил малко по-хитър от нея. Теглил от акаунта на Любомир Болчев. Началникът на производство в мандра се бил включил във футурокойн добиването и поддържал близки връзки с Карбанов и Митева, но не разбирал особено как става. Сам искал да участва в измамата. Двамата теглили доста, прехвърляли и в профила на джаз певеца.От полската компания, която седи зад футурокойн нетуъркс обаче, се усетили. И то не за самата измама и как е станала. Забелязали, че Карбанов, Митева и Болчев имат много повече футурокойни в портфейлите си, отколкото могат да добият. Затова им изпратили нотариални покани да върнат сумите. След като ги прочели, тримата се срещнали в кафене. Обсъдили какво да правят и дали давърнат откраднатото. Решили, че тъй като валутата е открадната не от истинските им акаунти,
няма как компанията да стигне до цялата схема.За да прикрият следите си, обърнали футурокойните в различни други криптовалути – етериуми, биткойни и др. Ползвали различни борси за криптовалути, където ги обменяли.
Въпреки че задигнали около 5 млн. лв., тримата не го ударили на живот. Единствено Карбанов си
купил тойота. За да я вземе, помолил Болчев да му прехвърли 5 биткойна. След това ги обменил
за 60 хил. лева в бюро в София и взел колата от офис на представителя на “Тойота” за България в
края на октомври 2018 г.Не могъл обаче да ѝ се порадва, защото тримата били арестувани на 22 ноември 2018 г. при акция на МВР и прокуратурата. От домовете им били иззети компютри и флашки, пълни с
портфейли за криптовалути, тефтери с данни за множество акаунти, на които са държани
задигнатите дигитални пари. Открити са и множество цифрови комбинации – кодове за достъп до
конкретни платформи, които предлагат услуги за съхранение и придобиване на криптовалута.
Според разследващите данните са били нужни на групата, за да подготвят следващия си удар,
който щял да бъде за над 15 млн. лв.Специализираната прокуратура конфискувала и всички откраднати криптовалути. Дала ги засъхранение на ГДБОП, а отделът по “Киберпрестъпност” ги върнал на полската фирма. Тя е изпратила писмо, че няма повече претенции по случая. Компанията дори не знаела как е станала измамата. Разбрала от Специализираната прокуратураи отдел “Киберпрестъпност” в ГДБОП. Те установили как се е случило източването и обвинили тримата в участие в престъпен сговор и компютърна измама. Заради покупката на тойотата Карбанов има и обвинение за пране на пари, придобити по престъпен начин.

Въпреки че в началото не се признава за виновна, безспорните доказателства карат Милена да
сключи споразумение с държавното обвинение. Тя получи година условно с 3 години изпитателен срок и глоба от 6000 лв. Делото срещу Карбанов и Болчев продължава по общия ред, но няма пречка и те да поискат споразумения. Според запознати дори да не се стигне дотам и процесът да се гледа в съда, те няма да получат ефективни присъди. Причината е, че са с чисти досиета, азадигнатото е възстановено, макар и не от тях. Днес и Митева, и Карбанов продължават да се занимават с криптовалути. Няма данни обаче да извършват престъпления. Двамата още са близки. Карбанов продължава да пее, станал е и треньор по зумба. Митева иманяколко фирми, а Болчев продължава да е шеф на производството в мандра. Няколко дни след като “24 часа” единствен съобщи за споразумението на Митева, тя коментира пред Нова тв публикацията, но отказа да говори за споразумението си. “Много ми е мъчно. Голямата ми болка е, че всъщност моите близки трябваше да изтърпят това. Всъщност това се дължи на мои действия, които, макар и неволни, се случиха така или иначе. Съжалявам, много съжалявам”, каза тя, макар категорично да е доказано, а пред съда Митева признава,че е искала и търсила как да източи футурокойните, а след това категорично е отказала да ги върне. И макар Митева да не влезе в затвора, присъдата ще охлади политическите ѝ амбиции, тъй като осъждани на лишаване от свобода, дори условно, нямат право да се кандидатират. Тя два пъти се е пробвала да стигне до властта. Била е кандидат за депутат от СДС през 2013 г. Била е дорипърва в листата за област Пазарджик, но сините не събират нужните 4% и не влизат в парламента. 6 г. по-рано се пробвала и за общински съветник от местната коалиция “Достойна България”, но отново неуспешно.

Милена Митева (вляво) и Димитър Карбанов се запознали през 2015 г.

Митева и Карбанов

 

 

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни