Connect with us

България

„Фейсбук“ се захваща и с паричните преводи-създава глобална финансова система

Публикувана

на

След като успешно свърза голяма част от света чрез своите социални медии и платформи за съобщения, Facebook се захваща с нов проект: създаване на „по-всеобхватна глобална финансова система“. През моналата седмица най-голямата компания за социални медии в света представи нова криптовалута, наречена Libra, която ще се управлява от Libra Association, независима организация с нестопанска цел със седалище в Женева, Швейцария, сред чиито основатели са Uber, Spotify, Vodafone и, разбира се, самият Facebook.

„Мисията на Libra е да създаде една проста глобална валута и финансова инфраструктура, която да обслужва милиарди хора“, се казва в основния документ на валутата. Въпреки постигнатия напредък в свързаността и достъпа до информация и услуги 1,7 милиарда души по света остават извън финансовата система без достъп до традиционна банка. „Достъпът до финансови услуги е ограничен за тези, които най-много се нуждаят от тях – онези, които са засегнати от разходите, надеждността и възможността за безпроблемно изпращане на пари”, става ясно още от документацията.

Една от най-важните области, които биха могли да бъдат засегнати от Libra, са паричните преводи, напр. парични преводи от мигранти към техните семейства у дома, които се оказват ключов двигател на икономическото развитие.

Според Световната банка паричните преводи към страни с ниски и средни доходи достигат рекордната стойност от 529 млрд. долара през 2018 г., като общият размер на паричните преводи достигна 689 млрд. долара. Проблемът е, че изпращането на пари на хора, които нямат достъп до финансова система, особено в региони, които са най-зависими от парични преводи, като Субсахарска Африка, е трудно и скъпо.

През четвъртото тримесечие на 2018 г. средните разходи за изпращане на 200 долара в Субсахарска Африка са около 9%. Прилагайки тези 9% при 46 млрд. долара, изпратени в региона през миналата година, общите разходи възлизат на 4 млрд. долара. Намаляването на средните разходи до световната средна стойност от 7% би довело до допълнителни средства от повече от 1 милиард долара, където те са най-необходими, да не говорим за положителния ефект, който би могъл да има по-голямото намаление на трансакционните разходи.

„Успехът ще означава, че човек, работещ в чужбина, има бърз и лесен начин да изпрати пари на семейството си у дома“, се казва в документацията на Libra. Това е в съответствие с целите на ООН за устойчиво развитие, които имат за цел да намалят трансакционните разходи за мигрантски парични преводи до по-малко от 3 процента и да премахнат коридорите за преводи с разходи, по-високи от 5 процента, до 2030 г.

Facebook Comments Box
Advertisement

Facebook

Календар

октомври 2021
ПВСЧПСН
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031
Advertisement