Connect with us

България

Отговорът на Скопие: Винаги сме били македонци и в това е нашето величие

Публикувана

на

„Неуспех на политиката на разширяване на ЕС, лошо послание за целия регион и поражение за основните европейски ценности и принципи.“ Така правителството в Скопие реагира на българската блокада за начало на преговорите на Северна Македония за членство в ЕС.

Отказът на България да одобри преговорната рамка не е в духа на добросъседските отношения. Нашата позиция е ясна: европейската интеграция не трябва да бъде заложник на двустранни въпроси, заявиха управляващите в Скопие, според които преговорите с ЕС не бива да се превръщат в преговори с България.

„Ние сме сигурни в това кои сме и какви сме. Винаги сме били македонци, които говорят на македонски език, със силно чувство за самоопределение, за което не може да се преговаря и не може да бъде поставяно под въпрос. Македонската идентичност и македонското национално съзнание винаги са били силно изразени както на научно, така и на духовно ниво. Така е и днес, така ще бъде винаги. Но в същото време ние сме особено горди с нашата смиреност и с нашето национално и политическо величие в този труден за нас период. Това е характеристика на истинските европейци, това е характеристика на македонците“ – гласи още позицията на официално Скопие.

Македонското правителство отбелязва също така, че е положило „сериозни дипломатически усилия, за да създаде условия миналото да не бъде спирачка за бъдещето“.

Блокиране на преговорите на Северна Македония за членство в ЕС

България на този етап не може да подкрепи проекта на преговорна рамка с Република Северна Македония и започването на Междуправителствена конференция през декември месец тази година, съобщи по-рано днес българският външен министър Екатерина Захариева.

Българската позиция е, че Северна Македония към момента не изпълнява договора за добросъседство от 2017 г.

Исканията на София да не се използва терминът „македонски език“, както и „много ясен и изричен текст, че няма да се поддържат претенции за македонско малцинство в България“ не са включени в преговорната рамка на ЕС за Северна Македония.

ЕС няма да е по-силен, ако има нерешени двустранни въпроси в дневния си ред, коментира Екатерина Захариева.

Тя все пак изрази благодарност „за всички усилия, които полага Германското ротационно председателство на Съвета на ЕС“.

Facebook Comments
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

март 2021
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031 
Advertisement