Connect with us

България

До 2 месеца ще има действаща авиолиния София-Скопие, летим за 20 мин.

Публикувана

на

Самолетната линия София-Скопие ще бъде реалност. До 30 дни очакваме точните специфики, до 60 дни ще бъде работеща. Това заяви министър-председателят Кирил Петков след срещата с македонския си колега Димитър Ковачевски.

Едно от първите неща, за които двамата премиери се разбраха, е че България ще използва краткото име на съседката „Северна Македония“, а не само дългото име „Република Северна Македония“. Това обяви премиерът Димитър Ковачевски след разговорите с Петков. Правителството му е изпратило днес нота до ООН, с която обявява, че и двете имена могат да се използват за официална употреба. В нотата Скопие декларира още, че няма териториални претенции към България и други съседни страни.

Българският премиер Кирил Петков обяви, че добросъседството ще се измерва в реални стъпки и резултати и обеща от София до Скопие да се стига за 20 минути.

Заедно двамата министър-председатели обявиха, че работните групи, които бяха сред заложените приоритети в препотвърдената позиция на България, ще станат факт и ще допринесат за по-доброто взаимодействие между двете страни.

Българският премиер обясни, че те ще се фокусират върху специфичните въпроси, които заедно трябва да решат двете страни.

Ковачески обеща политиците да работят за доброто на гражданите на двете страни. Работните групи няма да са създадени само от политици, а и от експерти, които ще работят по въпросите. Групите ще са в различни области – индустрията, иновациите, образованието, подчертя Ковачевски.

„Всяка седмица оттук нататък една от групите ще се среща с ясни цели, за да покажем, че добросъседството има практически измерения”, допълни българският премиер.

Петков заяви, че следващата среща между представители на двете държави ще се състои на 25 януари.

vlastta.bg

 

Facebook Comments Box
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Advertisement

Facebook

Календар

ноември 2022
ПВСЧПСН
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930 
Advertisement