Connect with us

COVID-19

От 6 май: кафета, басейни и кортове са отворени за клиенти. Какви са правилата?

Публикувана

на

Ресторанти, кафенета и бистра ще могат да заработят от 6 май, но частично – ако имат открити тераси и градини, и при строги санитарни мерки. Външните басейни също ще могат да отворят, но ще трябва да посрещат посетителите с термометри. Разрешава се и спортуването на въздух, но само в индивидуалните дисциплини  – като бягане, колоездене, тенис, голф и др. Това гласи заповедта на здравния министър Кирил Ананиев за частично облекчаване на противоепидемичните мерки. Тя урежда и възобновяване на дейността на автошколите и на шофьорските изпити. Фитнес центровете и аквапарковете обаче ще почакат.

 

Ето какви са правилата, при които се допускат посещенията на търговски площи на открито (градини, тераси и др.) на ресторанти, заведения за бързо обслужване, питейни заведения и кафе сладкарници:

Масите трябва да са така разположени, че да има разстояние не по-малко от 2,5 метра между тях. На маса могат да сядат до четирима, изключение се допуска, ако става дума за семейство.

Обслужващият персонал трябва да носи защитни маски, а столовете и масите да се почистват и дезинфекцират  след всеки посетител. На влизане в заведението трябва да се поставят на видни места диспенсери с дезинфектант за ползване от посетителите.

Ще има допълнително прецизиране на хигиенните мерки, но това ще стане във вторник, когато здравното министерство и Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) ще уточнят детайлите. Именно по тази причина частичното отваряне на заведенията ще стане факт на 6 май.

Останалите отхлабвания  за басейните и за автошколите –  ще влязат в сила още утре.

Отделна точка от заповедта на здравния министър е посветена на обучението и изпитването на кандидат-шофьорите. 

Организаторите на обученията са длъжни да осигурят спазването на мярката за социална дистанция и на всички противоепидемични мерки, в т. ч.: носене на защитни маски за лице и дезинфекция на използваните превозни средства и други съоръжения.

Заповедта на здравния министър допуска и упражняването на индивидуален спорт на открито, в т. ч. тенис, колоездене, лека атлетика, голф и др., при спазване на дистанция от най-малко 2,5 метра между отделните спортуващи.

Допускат се и посещенията на самостоятелни плувни комплекси и басейни, без да се разрешава функционирането на прилежащите към тях търговски обекти, при спазването на следните противоепидемични мерки:

а) провеждане на задължителен филтър на входа, като на всички посетители се измерва телесната температура. Не се допускат лица с повишена телесна температура;

б) осигуряване на условия за спазване на дистанция от 2,5 метра между чакащите да влязат;

в) обработката и дезинфекцията на водата в плувния басейн да се извършва по начин, осигуряващ поддържането на остатъчен свободен хлор във водата 0.4-0.5 мг/л;

г) тоалетните, съблекалните, съдовете за отпадъци, общите части, уредите, помещенията и другите съоръжения да се почистват и дезинфекцират най-малко на всеки един час;

д) осигуряване на диспенсери с дезинфектант, течен сапун и еднократни кърпи за ползване от посетителите;

е) ползване от персонала на защитни маски за лице и ръкавици;

ж) дезинфекциране след всеки посетител на използваните принадлежности (чадъри, шезлонги, столове, гардероби и др.);

з) създаване на организация за недопускане струпване на много хора едновременно в общите помещения (съблекални и тоалетни);

и) разстоянието между шезлонгите на два чадъра в площите на открито около басейните да бъде най-малко 4 метра, а когато единият чадър се ползва от повече от двама члена на едно семейство, минимум  8 метра; един чадър да се ползва от не повече от две лица или членовете на едно семейство;

к)  недопускане работата на водни атракциони, включително и такива за деца.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Advertisement

Facebook

Календар

декември 2022
ПВСЧПСН
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031 
Advertisement