Connect with us

Топ тема на деня

От 3 май: Отпада забраната за посещение на паркове и планини, без маски по улиците

Публикувана

на

Отпада задължителното носене на маски или други предпазни средства на открити обществени места, съобщават от Министерството на здравеопазването.

Решението е взето по време на среща на министър-председателя Бойко Борисов и членове на правителството с Националния оперативен щаб.

По време на срещата са обсъдени продивоепидемичните мерки, свързани с овладяване разпространението на новия коронавирус. В резултат на дискусиите министърът на здравеопазването Кирил Ананиев издаде заповед, отменяща задължителното носене на маски и други предпазни средства на открити обществени места.

Освен това министърът на здравеопазването възлага на кметовете на общини и на областните управители да създадат необходимата организация за посещенията на национални паркове, природните паркове, планини и други обособени места с паркова среда извън населените места, без да се използва градски транспорт, лифтове и посещения на хижи и туристически обекти.

Съгласно новата заповед всички, които се намират на открити обществени места, в това число паркове, улици и автобусни спирки, са длъжни да спазват изискването за социална дистанция, както и наложените противоепидемични мерки. При необходимост от контакт с други лица обаче трябва да носят предпазна маска или друго средство, което да покрива носа и устата.

Разхлабването на мерките срещу Covid-19 у нас започна на 26 април, когато бяха разрешени посещенията на градски паркове и градини. Там вече се допускат семейства с деца до 12 години в интервала от 9:30 до 18:30 ч. всеки ден, а собствениците на кучета и индивидуално спортуващите имат право да посещават парковете сутрин до 9:30 ч. и вечер след 18:30 ч.

vlastta.bg

 

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Популярни