Connect with us

COVID-19

Край на маските и извънредната епидемичната обстановка

Публикувана

на

От днес се отменя извънредната епидемична обстановка, носенето на маска не е задължително, но е силно препоръчително.

Решението за отмяна на мерките беше обявено от здравните власти.

Какво друго отпада

– изискването за спазване на физическа дистанция, както и ограничения в броя на хората, които могат да посещават едновременно обекти на закрито; От днес се отменя извънредната епидемична обстановка, носенето на маска не е задължително, но е силно препоръчително.

Решението за отмяна на мерките беше обявено от здравните власти.

 

Какво друго отпада

– изискването за спазване на физическа дистанция, както и ограничения в броя на хората, които могат да посещават едновременно обекти на закрито;

– ограничението за присъствено обучение във висшите училища – те ще могат да се върнат към нормалния учебен процес;

– забраната за свижданията в болниците и заведенията за социалните услуги и изискването към работодателите за допускане на присъствена работа при възможност на не повече от 50% от персонала.

Спират работа COVID зоните.

Препоръчително е носенето на маски в градския транспорт, в здравни заведения, при струпване на голям брой хора, в помещения без вентилация. Препоръчително е носенето на маски от хора с хронични заболявания и за възрастните хора. Проверки няма да се извършват, няма да се налагат глоби.

Какво не отпада

От 1 април в сила ще бъде изискването за провеждане на граничен здравен контрол за лица, влизащи у нас. Достъп ще има всяко лице от всяка точка на света, при представяне на валиден цифров сертификат – за ваксинация, преболедуване или изследване. Отпада изискването за трите цвята на зоните по държави и ограничение за недопускане на лица от червена зона у нас.

Бонусите за работа на първа линия ще се изплащат още три месеца, след изтичане на този срок, медиците от лечебните заведения ще бъдат компенсирани с увеличаване на стойността на клиничните пътеки. Обсъжда се то да е 25%, преговорите между БЛС и НЗОК продължават, съобщи председателят на УС на съсловната организация д-р Иван Маджаров.

Удължава се действието на протоколите на ТЕЛК и НЕЛК за определяне на трайно намалена трудоспособност и степен на увреждане.

Болни и контактни лица ще продължат да подлежат на изолация и карантина, съгласно действащите разпоредби на Закона за здравето.

През следващия месец разпространението на инфекцията ще бъде мониторирано, за да се установи дали отмяната на мерките ще доведе до повишена заболеваемост.

vlastta.bg

Facebook Comments Box
Продължете четенето
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

февруари 2024
ПВСЧПСН
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
26272829 
Advertisement

Популярни