Connect with us

COVID-19

От 17 часа днес: Как да си запазим час за ваксина в интернет?

Публикувана

на

Готова е електронната система за ваксинационните центрове у нас. Платформата ще дава възможност на всеки гражданин да избере ден, час, ваксинационен център и предпочитана ваксина, а също и предварително да си свали документ за информирано съгласие.

От „Информационно обслужване“ посочиха, че системата ще е активна от 17 ч. днес, като най-ранният час за записване ще е след седмица – на 11 март, а най-късният – две седмици напред. Хората, които вече са получили първата си игла, ще бъдат служебно регистрирани в центъра, където вече им е била сложена.

Системата е част от националната здравна информационна система – https://www.his.bg – и е в 4 стъпки, обясниха от Информационно обслужване. Всеки, който иска, ще може да запази час за себе си или за свой близък във всички ваксинационни центрове у нас, посочени в заповед на МЗ. Чрез системата човек няма да може да заяви час за ваксинация при личния си лекар. Джипитата са изключени от е-регистъра заради различната им специфика – някои са единични практики, други са в групови практики, трети отговорят само за върастни и т.н.

Личните лекари не са обхванати от новата система. Здравният министър проф. Костадин Ангелов обясни, че причината е, че джипитата имат различна организация на работа и е много трудно да се пригоди системата към множеството случаи. За сметка на това те ще получат по-големи количества ваксини.

24 часа преди часа за ваксинация пациентът ще бъде подсетен с есемес или електронно писмо. Ще бъде уведомен и при проблем с обезпечаването на ваксината. „Тогава, когато сте си запазили час, това не е окончателно и задължително – може да настъпят много събития, може да откажете часа и да запишете нов“, посочи Ангелов.

По думите му все още има проблем с това, че лица от целевите групи не се явяват за ваксинация и трябва бързо да се търсят варианти за използване на флаконите. Целта на системата и на останалите усилия на здравните власти е да се управляват напливът и нужните количества от препаратите.

Ангелов призна, че е възможно системата да се използва за саботиране на центровете от антиваксъри, които да вписват себе си и свои близки и след това да не се явяват, но все пак изрази надежда, че на място ще се създава организация за самонасочили се пациенти, които реално искат да се предпазят от вируса.

vlastta.bg

Facebook Comments
Реклама
Click to comment

Leave a Reply

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Advertisement

Facebook

Календар

април 2021
ПВСЧПСН
 1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930 
Advertisement